Hlavní obsah

Trojnásobně stíhaný lékař už nesmí na sál

– BŘECLAV
Právo, Aleš Honus

Dvaapadesátiletý chirurg Vladimír Romanov z břeclavské nemocnice, který vykonává profesi lékaře i přes tři obvinění z poškození pacientů, z nichž dvě skončily odsuzujícím verdiktem soudu, dostal v pátek zákaz operovat. Nesmí ani držet noční služby.

Článek

Rozhodlo o tom vedení nemocnice po zveřejnění článku v pátečním vydání Práva, které na tuto skutečnost upozornilo. "Nařízením ředitelky a primáře oddělení s platností od dnešního dne má doktor Romanov zákaz zúčastňovat se všech operačních výkonů a sloužit ústavní pohotovostní služby," tvrdí se ve stanovisku nemocnice.

Tři nepovedené operace

Jak Právo informovalo, MUDr. Vladimír Romanov byl policií postupně obviněn kvůli třem nepovedeným operacím. Nejprve v roce 1997 kvůli jeho nedbalosti v rýmařovské nemocnici na Bruntálsku, kde vykonával funkci primáře, zemřela pacientka. Před časem za to dostal u soudu pravomocný podmíněný trest, nikoliv ale zákaz činnosti.

Letos v červnu byl odsouzen už podruhé, protože před několika lety v Krnově, kde našel práci po odchodu z Rýmařova, zašil do břicha pacientky omylem operační roušku. Dostal za to peněžitý trest 50 tisíc korun a tříletý zákaz činnosti. Druhý rozsudek ale zatím není pravomocný, Romanov se proti němu odvolal a krajský soud ještě případ neprojednal.

Nemocnice mu nemůže dát výpověď

Před několika dny byl lékař obviněn policií už potřetí kvůli tomu, že v krnovské nemocnici při operaci poškodil pacientce močový měchýř a na tuto skutečnost nepřišel. Žena musela být později znovu operována, lékař musel odejít i z Krnova a práci našel až na druhém konci republiky v jihomoravské Břeclavi.

Protože první a zatím jediný pravomocný rozsudek neobsahuje zákaz činnosti, břeclavská nemocnice nemá podle ředitelky možnost dát chirurgovi výpověď. To se ale změní, potvrdí-li odvolací soud červnový rozsudek kvůli zašité operační roušce.

"Pokud bude kterékoliv z probíhajících trestních řízení ukončeno pravomocným rozsudkem a bude vyslovena vina, nemocnice přistoupí k dalším krokům včetně možnosti ukončení pracovního poměru," informovala ředitelka nemocnice Janka Bambasová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám