Hlavní obsah

Za vraždu spolubydlícího dostal výjimečný trest 20 let

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Vyjímečný trest v délce 20 let vyměřil v pátek Krajský soud v Ostravě pětačtyřicetiletému Miroslavu Matonohovi, který letos 24. ledna zavraždil spolubydlícího na chodbě ubytovny Eden v Ostravě Porubě. Muže po hádce ubodal. Podle soudu jde o nebezpečného recidivistu, který vraždil již dříve.

Článek

Za vraždu byl odsouzen už podruhé. Po odpykání prvního trestu vyšel z věznice v roce 2004.

Soudce upozornil, že s Matonohou byly problémy už ve vězení, kde si odpykával předešlý trest  "Nebývá běžné, že jsou vězni během výkonu trestu přeřazeni do přísnějšího typu věznice. Pana Matonohu přeřadili kvůli jeho agresivitě a opakovaným kázeňským trestům," řekl soudce Miroslav Mucha.

Vražda na chodbě ostravské ubytovny se odehrála 24. ledna. Matonoha se krvavým zločinem pomstil Miloši Srbeckému, který ho toho dne na chodbě už poněkolikáté fyzicky napadl.

"Obžalovaný se poté odebral na pokoj, kde se vyzbrojil dýkou a vrátil se na chodbu, kde Srbeckého bodl do břicha," řekl soudce. Připustil, že Matonoha mohl mít zcela jistě pocit křivdy. "Byl to provokatér, a to je třeba říct naplno. V ten den skutečně obžalovaného napadl tak, že je musel jiný obyvatel ubytovny odtrhnout. Ale nemůžeme dát požehnání, aby se takové konflikty řešily vraždou," dodal soudce.

Obžalovaný se proti rozsudku odvolal, protože ho považuje za příliš přísný, takže kauzou se má znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám