Hlavní obsah

Motorkář srazil policistu a těžce jej zranil

Právo, Jiří Bednář

Jednadvacetiletý řidič motocyklu Yamaha srazil ve středu odpoledne ve Vrchlabí na Trutnovsku dopravního policistu, který jej stavěl kvůli vysoké rychlosti. Radarem mu naměřil rychlost přes sto třicet kilometrů v hodině. Policista utrpěl otřes mozku a tříštivou zlomeninu nohy.

Článek

Jak Právo informoval Udo Ertner z trutnovského policejního ředitelství, smíšená čtyřčlenná hlídka dopravního inspektorátu z Trutnova a obvodního policejního oddělení ve Vrchlabí prováděla silniční kontrolu dodržování povolené rychlosti na vrchlabské Horské ulici.

"Asi o půl třetí odpoledne tam projížděl jednadvacetiletý motocyklista a hlídka mu radarem naměřila rychlost 135 kilometrů v hodině. Policista se jej proto pokoušel zastavit, ale řidič na včasné a zřetelné znamení nereagoval a ve vysoké rychlosti do policisty narazil," sdělil Ertner.

Zraněného muže převezla záchranka do nemocnice ve Vrchlabí, kde se podrobil operaci. Je i nadále hospitalizován a není vyloučeno, že jeho zranění budou mít trvalé následky i vliv na jeho další působení u policie.

Motorkář nebyl opilý

Řidič po srážce z motocyklu spadl, ale neutrpěl téměř žádná zranění. Hlídka u něho provedla dechovou zkoušku na alkohol s negativním výsledkem.

"Případ šetříme a zjišťujeme, zda mladík nenaplnil skutkovou podstatu trestného činu. Za zmínku stojí fakt, že tato lokalita byla vytipována k silničním kontrolám ve spolupráci s místními občany. Jedná se o hustě zastavěnou oblast se sítí služeb, kde je i mateřská škola, a řidiči tam příliš často nedodržují povolenou rychlost," dodal Ertner.

Není to první případ v okrese

V okrese Trutnov zemřel policista při dopravní kontrole na podzim roku 2004. Ve Svobodě nad Úpou stavěla dvoučlenná hlídka automobil Honda Civic, který řídil opilý Zdeněk Motejlek. Jeden z policistů stačil před rozjetým autem uskočit, ale osmatřicetiletého Karla Ulmana vůz srazil. Policista zemřel v důsledku rozsáhlých zranění, která při střetu utrpěl.

Krajský soud v Hradci Králové poslal předloni Motejlka do vězení na 12 let za vraždu. Vrchní soud však konstatoval, že o vraždu nešlo, ale pouze o útok na veřejného činitele s nedbalostním zaviněním smrti a Motejlkovi byl trest snížen na deset a půl roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud snížil trest za zabití policisty

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí zmírnil trest Zdeňku Motejlkovi, který loni ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku najel opilý do policejní hlídky a jednoho...

Srazil a usmrtil policistu, dostal 10,5 roku

Čtyřicetiletý Zdeněk Motejlek zavinil smrt člena policejní hlídky, kterého loni v září ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku v opilosti srazil svým autem a z místa...

Výběr článků

Načítám