Hlavní obsah

Za vraždu matky soud zpřísnil trest na 13 let

PRAHA

Za loňskou listopadovou vraždu své matky poslal v úterý pražský vrchní soud v odvolacím řízení čtyřiadvacetiletého Miloše Weisse na 13 a půl roku do vězení. Trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. O dva a půl roku tak zpřísnil původní trest vyneseným středočeským krajským soudem.

Článek

Mladík šedesátiletou ženu kvůli hádce o peníze opakovaně bil, kopal a nakonec ubodal nožem. "Weiss napadl svoji matku v úmyslu usmrtit ji a zmocnit se jejích peněz," řekla předsedkyně senátu Jaroslava Maternová. Právě finanční motiv způsobil, že odvolací soud prodloužil mladíkovi trest.

Případ se odehrál v Rybníkách na Příbramsku. Muž přijel za matkou, protože potřeboval peníze na úhradu pojistky na auto. Žena mu peníze dlouhodobě půjčovala, v osudný den mu však začala vyčítat jeho způsob života. Následovala hádka, po které mladík matku napadl.

Weiss u soudu tvrdil, že svou matku zabil ze vzteku, nikoli kvůli penězům. Žena mu prý vyčítala, že bere drogy a nepracuje. Mladík byl závislý na pervitinu a peníze na něj požadoval pravidelně od rodičů. Weissovu výpověď potvrdili i soudní znalci z oboru psychiatrie a klinické psychologie. Podle nich jednal čtyřiadvacetiletý muž v afektu.

Podle odvolacího soudu byl však Weiss na hádky s matkou již zvyklý a nepřikládal jim žádný význam. Peníze byly jediným důvodem, proč se s ní stýkal. Protože mu je přestávala dávat, několikrát ji dokonce okradl. Žena nakonec musela peníze skrývat.

Mladík podle senátu začal prohledávat byt, ještě když jeho matka žila. "Poté ji usmrtil, aby si zjednal přístup do celého domu a mohl nerušeně hledat peníze," uvedla Maternová.

Weiss se po vraždě sám přihlásil na policii. Ke zločinu se přiznal, okolnosti tragédie údajně kriminalistům podrobně popsal. Podle soudu však jeho doznání nebylo úplné, protože nevysvětlil svou motivaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám