Hlavní obsah

Odměny pro policejní práskače mají být více pod kontrolou

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezidium chystá přísnější pravidla pro čerpání peněz, kterými policisté platí své informátory z podsvětí. Policisté si tyto peníze berou ze zvláštních fondů. Ovšem současné vybírání těchto prostředků je velmi nepřehledné a jejich případné zneužití je jen těžko dokazatelné.

Článek

Některým detektivům se větší kontrola ale nelíbí. Bojí se, že chystané změny v evidencích schůzek tipaře zastraší a ti pak s nimi odmítnou spolupracovat. Podle návrhu by totiž informátor musel podepsat, že policistovi informaci dal.

"Počítáme s novelizací závazného pokynu policejního prezidia, který tuto oblast upravuje. Cílem je, aby byl systém s informátory účinnější a také lépe kontrolovatelný," potvrdila Právu mluvčí Služby kriminální policie a vyšetřování Pavla Kopecká.

Nyní to funguje tak, že policista informátorovi nejprve navrhne částku, kterou musí schválit jeho nadřízení, a teprve pak ji vyplatí. Zda se peníze skutečně dostanou k informátorovi, lze jen těžko zjistit. Kolik peněz policie takto vynakládá, nikdo nechtěl s ohledem na utajení říct. Podle hrubých odhadů by se ale mohlo jednat až o desítky miliónů korun ročně.

Prostředky ze zvláštních fondů mohou čerpat pouze policisté z cizinecké a pohraniční služby, kriminalisté a příslušníci protidrogové brigády, protikorupční policie nebo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám