Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil osvobozující verdikt nad Kulínským

PRAHA

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek královéhradeckého krajského soudu, který v květnu zprostil Bohumila Kulínského obžaloby z pohlavního zneužití dvou členek sboru Bambini di Praga. Informaci České televize Novinkám potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt. Soud také nařídil spojit všech 49 původně žalovaných skutků do jediného hlavního líčení.

Článek

Případ se tak vrací ke královéhradeckému krajskému soudu, nesmí ho už ale projednávat senát soudkyně Anny Bímové. Ta prý nerespektovala připomínky vrchního soudu. Dostal ho na starost soudce Miloslav Ježek.

"Já vůbec nevím, o co jde. Já bych si dovolil říct, že se dovídám všechno jako poslední. Je to podivuhodné, protože tak to trvá už tři roky. A nevědí to ani moji právníci," reagoval pro ČTK Kulínský.

"Celé soudní jednání začne od začátku. Měly by proběhnout výslechy všech poškozených a dále výslechy navržených svědků," řekl ČT státní zástupce Jan Bohutínský.

Hradecký soud bude muset řešit všech 49 případů

Senát soudkyně Bímové osvobodil Kulínského v květnu po projednání dvou nejzávažnějších skutků. Předtím poslal zbývajících 47 případů, z nichž je Kulínský podezřelý, Obvodnímu soudu pro Prahu 1, kde má Kulínský trvalé bydliště.

Tento soud to ale odmítl. Vrchní soud v Praze poté rozhodl, že hradecký soud bude muset projednat i těchto 47 případů. Proti tomuto postupu podala soudkyně Bímová stížnost k Ústavnímu soudu.

Podle nynějšího odhadu vedení hradeckého soudu by hlavní líčení mohlo začít v říjnu a skončit do konce roku.

Hradecký soud dívkám nevěřil

Kulínský se měl činu dopustit při soustředění sboru v Peci pod Sněžkou a v Pasekách nad Jizerou v devadesátých letech. V Peci údajně zneužíval nezletilou členku sboru Karolínu Ch. (1978) a vykonal s ní soulož, ve druhém případě měl osahávat v sauně a na pokoji rovněž nezletilou Renátu U. (1985).

Soudci se ale zcela ztotožnili s názorem Kulínského obhájce Tomáše Sokola. Ten odmítl tvrzení žalobce, že v případě Renáty S., pokud ke skutku vůbec došlo, šlo o pohlavní zneužití ve smyslu zákona, a podařilo se mu také zásadním způsobem zpochybnit věrohodnost výpovědi Karolíny Ch. Klíčovým momentem bylo, že Karolína v průběhu procesu podala dvě verze události.

BOHUMIL KULÍNSKÝ

  • Kulínský, Bohumil (5.5.1959, Praha)
  • 1979-1981 studium na Konzervatoři (obor dirigování - J.Kasal), Praha 
  • 1987 absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU) (obor dirigování-F.Jílek a O.Trhlík), Brno
  • 1976- sbormistr dětského pěveckého sboru Bambini di Praga 
  • 1983-1987 dirigent-asistent Symfonického orchestru hl.města Prahy FOK
  • 1987-1990 dirigent
  • 1987-1990 dirigent Komorní filharmonie Pardubice 
  • 1990- šéfdirigent a umělecký vedoucí studiového orchestru firmy Multisonic (Prague Philharmonic Players) 
  • 1990- majitel a zakladatel soukromé Školy sborového zpěvu
  • 1997-2002 šéfdirigent opery Národního divadla, Praha, jmenován 3.7.
  • podruhé ženatý; syn sbormistrů Bohumila a Blanky Kulínských
  • 27. listopadu 2004 oznámeno, že byl pětačtyřicetiletý ředitel a sbormistr dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský obviněn z trestných činů ohrožování výchovy mládeže a pohlavního zneužívání
  • červenec 2005 Kulínský propuštěn z vazby poté, co její prodloužení prohlásil Ústavní soud za protiústavní

Svému psychoterapeutovi před časem tvrdila, že ji Kulínský znásilnil, na policii a pak i před soudem však sdělila, že si mu o sex sama řekla. Své tvrzení u lékaře přitom označila za lživé, aniž to byla schopna nějak vysvětlit.

Reklama

Související články

Sbormistr Kulínský vinu odmítá

Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí projednávat první dva případy z rozsáhlé obžaloby proti bývalému sbormistrovi Bambini di Praga Bohumilu...

Kulínský byl zproštěn obžaloby

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v úterý zprostil viny bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, který tu čelil obžalobě z pohlavního...

Výběr článků

Načítám