Hlavní obsah

Za pokus zavraždit taxikáře dostal deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci potvrdil ve čtvrtek v odvolacím řízení rozsudek krajského soudu, který odsoudil pětadvacetiletého Slováka Marka Sýkoru na deset let do vězení za to, že se pokusil zavraždit olomouckého taxikáře. Soud muži udělil trest na spodní hranici trestní sazby. Hrozilo mu až patnáct let.

Článek

Podle obžaloby Sýkora zaútočil loni v prosinci na řidič taxi s nožem v ruce v jedné z olomouckých ulic. Taxikář brutální útok přežil, utrpěl však několik hlubokých řezných ran, převážně na hlavě, temeni hlavy a na ruce.

Muž se dnes před soudem hájil tím, že taxikáře neměl v úmyslu zabít. "Ano, jsem vinný. Svého činu lituji. Ale nejsem vinný z pokusu vraždy," uvedl Sýkora. Jeho obhájkyně u soudu žádala, aby byl potrestán za pokus ublížení na zdraví, za což by mu hrozil mírnější trest.

Sám si přivolal pomoc přes dispečink

Soudci však jeho odvolání zamítli. "S ohledem na použitý nástroj, počet úderů, charakter zranění i místo, kam byly údery vedeny, svědčí o závěru, že obžalovaný byl minimálně lhostejný k tomu, co může způsobit. Lhostejnost je definována jako úmysl nepřímý," podotkl předseda senátu Milan Kaderka.

Kriminalisté útočníka dopadli ještě téhož dne poté, co byly odvysílány záběry bezpečnostních kamer. Taxikář se napadení aktivně bránil a když útočník utekl, sám si přes dispečink přivolal pomoc. Díky tomu přijeli na místo záchranáři brzy, což podle znalců muži zachránilo život. Hrozilo mu totiž udušení a vykrvácení.

Trest si Sýkora odpyká v mírnějším typu věznice s ostrahou. Muž, který měl dosud čistý trestní rejstřík, má totiž podle znalců šanci na nápravu. Po odpykání trestu bude na základě rozhodnutí soudu vyhoštěn z České republiky na dobu pěti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám