Hlavní obsah

Záhadný pedofil z Proseka byl možná cizinec

Právo, Petr Blahuš
PRAHA

Už sedm měsíců uplynulo od doby, kdy pražská policie zveřejnila informace o sexuálním deviantovi, který od loňského podzimu napadal děti v Praze 8 a 9. Poslední případ se stal v lednu, přesto kriminalistům pachatel uniká. Důvodů, proč násilník najednou přestal útočit, může být několik. Jednou z verzí přitom je, že už je dávno za hranicemi.

Článek

Připustil to i psycholog Slavomil Hubálek, který pro potřeby policie vypracoval posudek. Podle něj je možné, že pachatelem byl zahraniční dělník, který pracoval na Proseku např. při stavbě metra.

"Útoky byly vždy v době poledních přestávek v práci a také popis pachatele hovoří o muži v montérkách," vysvětlil Hubálek. Násilník se však také mohl přestěhovat nebo byl zadržen pro jinou trestnou činnost.

Série útoků na děti začala loni v říjnu, obětí se během následujících měsíců stalo nejméně pět dětí - chlapci ve věku kolem sedmi let i dívka. Policie se proto domnívá, že pachatelé jsou dva.

Chybí databáze DNA

Policii by mohla pomoci kvalitní národní nebo mezinárodní databáze pachatelů.

"Už několik let opakovaně naléhám na vytvoření centrální databáze, kde by byly skutky přesně popsány podle způsobu provedení. Myslím, že v dnešním globálním světě by policie takovéto databáze mohla spojit i přes hranice," doufá Hubálek.

Ministerstvo spravedlnosti nyní dokončuje práci na projektu, v jehož rámci byly odebrány všem pachatelům závažné trestné činnosti vzorky DNA. Z nich se má vytvořit národní databáze, která značně urychlí vyšetřování podobných případů.

U prosecké kauzy policisté čekají na porovnání zhruba 120 stěrů DNA od vytipovaných podezřelých. Podle zdroje Práva obeznámeného s vyšetřováním zatím nelze hovořit o tom, kdy budou testy skončeny. Na analýzách totiž pracuje Kriminalistický ústav, který zpracovává žádosti z celé republiky.

Strategie pedofila: časté přesuny

Policie také někdy doplácí na to, že nemá dostatek informací, protože pachatel se nepohybuje jen v jednom kraji a spolupráce vyšetřovatelů tak může váznout.

"Před lety jsem pracoval na jednom sériovém pedofilovi a ten mi prozradil, proč na něj policie tak dlouho nepřišla. Řekl, že podmínkou úspěšného unikání je nespáchat v jednom kraji více než jeden skutek a hned se přesunout dál a tam udeřit až po nějaké době. Na policii prý dlouho nikoho nenapadlo tyhle občasné útoky nějak spojovat," dodal Hubálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám