Hlavní obsah

V troskách zřícené haly v Kladně zemřeli dva lidé

Novinky, Petr Nový, alt
KLADNO

V areálu Poldi v Kladně se v sobotu po sedmé hodině ráno zřítila část haly. Pod sutinami zůstalo uvězněno pět lidí. Dva lidi podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Křivana hasiči vyprostili mrtvé, další tři našli zraněné, z toho jednoho těžce. Zřítila se část haly o rozměrech zhruba 30 krát 50 metrů, tedy asi čtvrtina obrovské budovy.

Článek

"Podle výpovědi jednoho ze zraněných byly na místě dvě party, v jedné byli čtyři lidé, ve druhé šest," řekl Novinkám Křivan.

Hasiči při pátrání používali termovizi a psy, neobjevili však žádné další známky života. Vrtulníkem z Ostravy přiletěla i jednotka se speciálním zařízením, které v sutinách najde biologickou tkáň. Ani tento stroj zatím neukázal.

Foto: Novinky.cz/Petr Nový

Halu zřejmě rozebrali rozkrádači kovů

"Byla to kovová konstrukce, nahoře byly betonové střechy, eternit, lepenka. To všechno se zřítilo. Je tam asi půlmetrová až metrová nepřehledná vrstva suti a pokroucené železné nosníky," řekl Novinkám Křivan.

Lidé, na něž se hala zřítila, se ji pokoušeli rozebrat, aby pak části prodali ve sběrných surovinách. Policisté odtud skupinu vykazovali už v pátek večer. Na místo se ale vrátila. "Byli to místní lidé, rozebírali to tu běžně, protože je to veřejně přístupné," řekl na místě redaktorovi Novinek jeden z přítomných.

Hasič odpočívá po náročném zásahu v troskách haly. Foto: Novinky.cz/ Petr Nový

V sutinách zemřeli samí mladí lidé

Podle mluvčí středočeské záchranky Niny Šéblové bylo jednomu z mrtvých mužů 26 let, druhému 23. "Dále příslušníci Hasičského záchranné sboru vyprostili tři raněné. Sedmačtyřicetiletý muž byl letecky transportován do  vojenské nemocnice ve Střešovicích s poraněním hrudníku, hlavy a se zlomeninou bérce. Dalšího zraněného muže jsme převezli na chirurgii do kladenské nemocnice s traumatickou amputací obou dolních končetin a poraněním hlavy," sdělila Novinkám Šeblová.

Další zraněný, asi čtrnáctiletý chlapec, má otevřenou zlomeninu nohy a strženou kůži na hlavě. Čtvrtý zraněný s pohmožděnou rukou z místa utekl.

Vyprošťování jednoho z mužů bylo velmi náročné, protože mu ocelový nosník spadl na nohy. Záchranáři dokonce zvažovali možnost, že by končetiny na místě amputovali. Nakonec se muže podařilo zachránit bez tohoto zákroku.

Podobných případů přibývá

Podobných tragických událostí se v posledních měsících stalo několik. V Děčíně v lednu zemřeli dva lidé ze skupiny, která kradla ocelové nosníky z domu určeného k demolici. Konstrukce už byla tak narušena, že se budova zřítila. [celá zpráva]

Touha přivydělat si prodejem části opuštěné budovy stála v lednu život i dvacetiletého mladíka ve Vejprtech na Chomutovsku. Zřítila se část bývalé továrny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Na Chomutovsku se zřítil dům, jeden mrtvý

Ve Vejprtech na Chomutovsku se v úterý zřítila část bývalé továrny. V troskách zahynul asi dvacetiletý muž. Informovala o tom vejprtská starostka Jitka...

Výběr článků

Načítám