Hlavní obsah

Policie údajně odposlouchávala na Pitrovu objednávku

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Jednoho z nejbohatších českých podnikatelů, majitele firmy Agrofert Andreje Babiše, údajně na objednávku jeho největšího konkurenta Tomáše Pitra odposlouchával policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Myslí si to sám Babiš. Člověkem, který prý odposlechy na ÚOOZ zajišťoval, byl Luděk Žákovec, nyní již bývalý policista, který po odchodu od policie začal pracovat právě pro Pitra jako poradce v oblasti bezpečnosti.

Článek

S tím, že existují určité záznamy Babišových odposlechů i jejich analýzy, přišel ze šéfem Agrofertu letos na jaře polský lobbista Jacek Spyra. Za to, že celý balík Babišovi předá, požadoval 1 milión korun. Vyplývá to z jedné z jejich společných schůzek, jejíž obsah má Právo k dispozici.

V akci tři policejní složky

Podle Spyry Babiše odposlouchávaly hned tři bezpečnostní složky. Šlo o ÚOOZ a civilní kontrarozvědku a o rozvědku. Ta přitom ze zákona odposlechy vůbec nemůže provádět.

"Ty odposlechy byly pravděpodobně pořízeny útvarem ÚOOZ a jak jsem slyšel, tak pravděpodobně to bylo na objednávku pana Pitra a dělal to pan Žákovec," potvrdil Babiš.

Žákovec byl v minulosti v rámci ÚOOZ součástí speciálního týmu, který vyšetřoval loňskou lednovou vraždu Babišova konkurenta, podnikatele Františka Mrázka. Mimo jiné tehdy vyslýchal i Mrázkova blízkého spolupracovníka Pitra a zřejmě se s ním již tehdy dal dohromady.

Sám kontroverzní podnikatel i zástupci ÚOOZ ale v minulosti tvrdili, že Žákovec nemohl Pitrovi poskytnout žádné relevantní informace, ani nic z ÚOOZ nevynesl. Babišovo vyjádření ale svědčí o opaku.

"Myslím si, že je to dost absurdní a skandální, že v naší zemi je možné objednat si trestní stíhání někoho," tvrdí rozhořčený Babiš.

Reklama

Související články

Babiš si kvůli Unipetrolu podal Pitra

Podnikatel Andrej Babiš obvinil Tomáše Pitra, že je příčinou sporů mezi polskou firmou PKN Orlen a Agrofertem, který ovládá Babiš. Jak Pitr, tak i Babiš byli...

Výběr článků

Načítám