Hlavní obsah

Švéd podezřelý z terorismu údajně požádal o azyl v ČR

PRAHA

O politický azyl v České republice údajně požádal v těchto dnech Švéd Ousama Kassir. Ten je kvůli podezření z terorismu zadržován v Česku. Informaci přineslo středeční vydání švédského deníku Expressen. Podle jeho informací není Kassir spokojen se způsobem, jakým se švédské úřady staví k jeho zadržení v České republice a hrozbě vydání do Spojených států.

Článek

Vedení pražské pankrácké věznice, kde se Kassir nachází ve vazbě, švédské velvyslanectví v Praze ani české státní zastupitelství o údajné žádosti neví. ""Pana Kassira navštívíme příští týden a zeptáme se na to. Nyní o tom ale nic nevím," řekla pracovnice velvyslanectví. Ministerstvo vnitra, které žádosti o politický azyl vyřizuje, sdělilo, že konkrétní informace o žadatelích nezveřejňuje.

Podle švédského listu zaslal Kassir své rodině dopis ve kterém spolu s informací o své žádosti o politický azyl v Česku uvedl, že se ho Švédsko údajně vzdalo. "Švédsko mě opustilo," cituje deník z dopisu jedenačtyřicetiletého muže, který je v českém vězení již od 11. prosince roku 2005.

Švéda libanonského původu viní USA z přípravy útoku

Česká policie zadržela Kassira při jeho cestě na Blízký východ, kdy byla Praha pouze přestupní stanicí. Kassir je přitom Švédem libanonského původu a z příprav teroristického činu jej viní Spojené státy. Podle amerických orgánů chtěli Kassir a další spiklenci na usedlosti v americkém Oregonu v roce 1999 vybudovat výcvikový tábor pro džihád (svatou válku). Absolventi se pak měli přesunout do Afghánistánu.

Městský soud v Praze nedávno rozhodl o tom, že Kassir může být do USA vydán [celá zpráva]. Kassir se však proti tomuto verdiktu okamžitě odvolal - vydání za oceán se bojí s tím, že mu v USA hrozí až trest smrti. Definitivní slovo v případu bude mít nakonec český ministr spravedlnosti.

Kassirův bratr se podle deníku Expressen obrátil na švédské úřady s novou žádostí o pomoc. "Můj bratr se stal obětí a bojíme se, že bude mučen a popraven, bude-li nakonec vydán. Švédsko nemůže souhlasit s vydáním svého občana do země, kde platí trest smrti," řekl tento muž uvedenému listu.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud jednal o vydání radikála Kassira do USA

Městský soud v Praze jednal v úterý o přípustnosti vydání Švéda libanonského původu Oussamy Kassira do USA. Je podezřelý z napomáhání terorismu. V USA mu hrozí...

Výběr článků

Načítám