Hlavní obsah

Zřícení domu v Táboře potrestal soud podmínkou

– TÁBOR
Právo, Petr Pokorný

Stavbyvedoucí, který měl údajně z nedbalosti zapříčinit loňské zřícení obytného domu v Táboře, do vězení nepůjde. Třiatřicetiletého Miloše Filipa, jenž dohlížel na budování polyfunkčního komplexu na vedlejším pozemku, v úterý soud potrestal za obecné ohrožení podmíněným trestem 16 měsíců vězení s odkladem na 28 měsíců.

Článek

Část městského domu v Jeronýmově ulici se zřítila loni 4. května, když stavební firma vedle něho vybagrovala jámu. Nikomu se nic nestalo, všichni lidé v něm stačili včas utéct. Tragédii zabránil šestnáctiletý Miloš Paťha, který si všiml praskající spáry a ihned varoval nájemníky.

V omyl ho prý uvedl projektant

Během několika minut pak část domu spadla. Dům obývalo 14 lidí, z toho šest dětí. [celý článek] Zbortila se jedna stěna a část bytů ve všech třech patrech budovy. Škoda na zříceném domě, který byl postaven ve 30. letech minulého století a před asi 25 lety rekonstruován, přesáhla 3,8 miliónu korun.

Zřícený dům v táborské Jeronýmově ulici krátce po události. Foto: HZS Jihočeského kraje.

Podle obžaloby se stavbyvedoucí neřídil projektovou dokumentací a nepřivolal statika. Filip tvrdí, že nepochybil. "Jediné, co k tomu mohu říci je, že jsem byl uveden informacemi projektanta v omyl. Při práci jsem jednal podle svého nejlepšího svědomí a vědomí," řekl mimo jiné Filip.

Rozsudek dosud není pravomocný. Státní zástupce i Filip si ponechali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám