Hlavní obsah

Za vraždu novorozence bude matka sedm let ve vězení

ÚSTÍ NAD LABEM

Za vraždu svého novorozeného dítěte poslal v pátek ústecký krajský soud do vězení na sedm let třicetiletou Mirsalu Zahradníkovou. Ta se přiznala kriminalistům, že zabalila své dítě do deky a udusila. Práva na odvolání se po vynesení rozsudku vzdala, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Ženě hrozilo osmileté vězení.

Článek

Soudce během líčení překvalifikoval trestný čin klasické vraždy na vraždu novorozence matkou, kde je nižší trestní sazba. V původní kvalifikaci jejího činu jí hrozilo dokonce patnáctileté vězení. "Pro soud to byl těžký případ, kdy měl jen kusé a neucelené informace a rozporuplné výpovědi," uvedl předseda senátu Ivan Elischer.

Rodit začala po návratu z nočního podniku

Zahradníková, která žila jako bezdomovec, v listopadu 2006 přišla v pokročilém těhotenství za svým známým do bytu v Krásném Březně, kde chtěla přespat. Se známým a jeho přítelkyní si vzali heroin a v noci se odešli bavit do herny. Brzy ráno, krátce po návratu z nočního podniku, začala rodit.

Zahradníková řekla, že dítě nejevilo známky života jako dvě děti, které porodila už předtím. Poté údajně na radu svého známého dítě zabalila do deky. Ten vypověděl, že spal a nic o tom nevěděl, protože si vzal drogy a diazepam. Vzbudila ho údajně až jeho matka, která přišla ráno do bytu.

Ovlivnitelná pokyny jiných

Pitva potvrdila, že zdravé, normálně vyvinuté dítě žilo a minimálně dvakrát se nadechlo. Zemřelo z důvodu udušení. Podle psycholožky je Zahradníková ovlivnitelná a je možné, že plnila pokyny svého známého. "Kdyby měla jiné pokyny, možná by dítě zachránila," uvedl soudce Elischer.

Podle něj jednala Zahradníková v nepřímém úmyslu, ale se svým jednáním musela být srozuměna. Porod ji sice výrazně ovlivnil a rozrušil, ale je příčetná a za své jednání musí nést odpovědnost. Soud vynesl trest v horní polovině sazby, protože jde o společensky nebezpečné jednání. Zahradníkové také nařídil ochranné protidrogové léčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie šetří smrt novorozence

Policie zatím nezná příčinu smrti novorozence, jehož tělíčko objevila žena v bytě v ulici 1. máje v Krásném Březně v Ústí nad Labem hodinu po středeční...

Narkomanka podle policie novorozeně zabila

Policie obvinila devětadvacetiletou ženu ze čtvrti Krásné Březno v Ústí nad Labem z vraždy její novorozené holčičky. Podle Jany Matonohové ze severočeského...

Výběr článků

Načítám