Hlavní obsah

Nebezpečný vtipálek poslal lidem do zásuvky 15 tisíc voltů

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Energetici na západě Čech mají co do činění s nebezpečným vtipálkem. Ten se v pátek kolem osmé večer vloupal do trafostanice v Hrádku - Tedražicích na Klatovsku a přepojil vodiče z nízkého na vysoké napětí. Lidem v nedalekých Dalovicích, jejichž domácnosti jsou touto linkou napájeni, tak poslal do zásuvky 15 tisíc voltů.

Článek

"Kdyby se v tu chvílí někdo z nich dotkl zapojeného elektrospotřebiče, jen těžko by přežil," varoval mluvčí ČEZ pro západočeský region Martin Sobotka.

To se naštěstí nestalo. Vyděšení lidé hlásili pouze materiální škody jako vyhořelé lednice, televize či mikrovlnné trouby. Prudký nárůst napětí vyřadil z provozu také kompresor obecní vodárny. "Vyhořela celá rozvodná skříň. ," řekl starosta Hrádku u Sušice Josef Kutil. Pro něho je takový čin nepochopitelný "Jestli to měl být žert, tak byl hodně špatný. Tady končí veškerá legrace. Ten člověk bezprostředně ohrozil lidské životy.

Vůbec netuším, co tím sledoval," konstatoval první muž obce. Přesvědčen je o tom, že nešlo o náhodu. "Trafostanice je tak dobře schovaná, že o její existenci nemají tušení ani mnozí místní obyvatelé. Navíc to musel udělat někdo, kdo trochu elektrice rozumí," pokračoval Kutil.

Policie po pachateli pátrá, hrozí mu obvinění z obecného ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám