Hlavní obsah

Zablokovaná D1 se po dvou hodinách rozjela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Dálnici D1 zablokovala ve středu odpoledne ve směru na Prahu série dopravních nehod, které se staly mezi 139. a 140. kilometrem na Vysočině. Zhruba kolem půl šesté se kolony rozjely.

Článek

U jedné z nehod musel přistát i vrtulník záchranné služby. Celkem havarovalo pět osobních aut. Dva lidé byli zraněni, z toho jeden těžce.

"Jako první havaroval řidič osobního auta, který kvůli nedodržení bezpečné vzdálenosti narazil zezadu do nákladního auta. V koloně pak havarovali další řidiči," uvedl operační důstojník dálniční policie.

Podle ředitele záchranné služby Lukáše Kettnera byl těžce zraněn šestatřicetiletý Slovák. "Údajně nebyl účastníkem první nehody, ale šel pomáhat havarovaným posádkám, přičemž ho srazilo další auto," řekl. Do brněnské nemocnice U svaté Anny byl převezen s těžkým poraněním hlavy, podezřením na poranění páteře. Další účastník nehody skončil s pohmožděninami v nemocnici v Jihlavě. 

Komplikace na nejfrekventovanější dopravní tepně přišly v den, kdy je na všech silnicích zvýšený provoz kvůli prodlouženému víkendu. Díky volnému čtvrtku a pátku vyráží ve středu tisíce motoristů na čtyři dny volna, doprava je tak hustší než v jiné dny.

Situace na silnicích se zhoršuje

Od soboty do středy zemřelo při dopravních nehodách již 22 lidí. Hned první prázdninový víkend zemřelo několik lidí. [celá zpráva]  

Začátkem týdne havárií ještě přibylo. Zatímco loňský pokles počtu mrtvých na silnicích byl přičítán novému silničnímu zákonu platnému od července, letos podle odborníků řidičům po zavedení bodového trestání přestupků otrnulo. Navíc je podle nich řešení přestupků velmi pomalé a vymahatelnost práva obtížná. Od počátku prázdnin museli policisté řešit téměř 1800 nehod, přes tisícovku z nich až po víkendu.

V prvních červencových pracovních dnech přibylo i těžce zraněných. V pondělí a úterý se při dopravních nehodách vážně zranilo 25 lidí. Během středy zahynuli při dopravních nehodách tři lidé. Sedmatřicetiletý muž nepřežil srážku osobního auta s kamionem u Chodova na Sokolovsku. Nehoda se stala v nebezpečném úseku u odbočky na Nové Sedlo. Na silnici mezi Slaným a Louny, která je považována za jednu z nejnebezpečnějších ve Středočeském kraji, zahynul šestašedesátiletý řidič, jehož automobil se srazil s jiným osobním vozem.

Další tragická nehoda se stala mezi obcemi Dubí a Střelná na Teplicku, kde řidička osobního auta ve vysoké rychlosti narazila do stromu. Ve voze jeli tři lidé, jeden z nich zemřel, ostatní jsou těžce zraněni. Dnešní dopravní situaci komplikovala i série dopravních nehod na dálnici D1 u Velkého Meziříčí. Havárie pěti aut, při níž se těžce zranil jeden člověk, přerušila provoz na dvě hodiny.

Tři lidé uhořeli

V úterý zůstalo na silnicích celkem šest mrtvých. Tři mladí lidé ve věku od 16 do 18 let, zřejmě dvě dívky a jeden chlapec, uhořeli v autě při nehodě v Zásadě na Jablonecku. [celá zpráva]

Devětapadesátiletý řidič osobního automobilu zemřel při dopravní nehodě v obci Varta na Písecku. Dva lidé nepřežili nehodu dvou osobních aut a nákladního vozu, která se stala na Mělnicku.

Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy - policisté jej zaznamenali v 558 případech. Nepřiměřená rychlost způsobila o prázdninách zatím 233 nehod, 261 řidičů nedalo přednost v jízdě. Dalších 106 havárií zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám