Hlavní obsah

Za pomluvu celníků dostala žena tříměsíční trest

Právo, paš
PLZEŇ

Nahrávka průmyslové kamery dostala na lavici obžalovaných třiapadesátiletou ženu, která se zpovídala z pomluvy. Zpočátku se přitom případ vyvíjel v neprospěch celníků, kteří se měli dopustit podvrhu při kontrole obchodu jejího muže. Ženě soudci za pomluvu vyměřili tříměsíční trest se zkušební dobou jednoho roku.

Článek

Loni v květnu odvysílala televize záběry kamery, pořízené při kontrole v obchodě Spar v Nýrsku na Klatovsku 8. března 2006. Jeden z celníků na něm vytáhl z kapsy láhev alkoholu, uložil ji do regálu s polévkami a nafotil si ji.

Záznam kamery byl neúplný

Manželku obchodníka záběr kamery rozhořčil. Záležitost, kterou viděla jako výsek nahrávky na videu, brala jako podstrčení důkazu. "Nechceme ničí krev, ale upozornit na nevhodné chování některých státních úředníků," uvedla tehdy později obžalovaná Marie Christofová. Celý záznam ale ukázal celníky ve zcela jiném světle.

Láhev sebral jeden z celníků z police za prodejním pultem s vědomím majitele a vyžádal si k ní doklady. Při kontrole ji nosil s sebou, až ji položil na regál, aby vyfotografoval detail závěru. Protokol o kontrole se zmínkou o neokolkované láhvi majitel podepsal.

Celý záznam činnost celníků objasnil

V televizi promítnutý záznam byl pouze částí nahrávky. Oba celníci ale byli postaveni mimo službu a vyšetřováni pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Až nahrávka od majitele obchodu ukázala vše a celníky očistila.

Soudce Jaromír Veselý uzavřel případ rozhodnutím o ženině vině s rozsudkem tříměsíčního odnětí svobody s podmínečným odkladem a zkušební dobou na jeden rok. Poukázal na to, že ze záznamu je počínání celníků zřejmé, přesto obžalovaná sdělila další osobě nepravdivé údaje, což v konečném důsledku poškodilo oba muže provádějící kontrolu.

Žena se cítí nevinná

V jejím jednání spatřuje úmysl poškodit. Nepomohla žádost obhájce obžalované Rostislava Netrvala o zproštění a slova: "Považuji to za nedorozumění. Újma celníkům vznikla, ale takový záměr má klientka neměla." "Necítím se vina, neměla jsem úmysl někoho poškodit," uvedla u soudu Marie Christofová.

"A nevím proč bych se měla omlouvat," reagovala na výzvu obhájce celníků Jaromíra Malého. Průběh kontroly stále považuje za nesprávný. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, obhájci si v možnosti odvolání nechali čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám