Hlavní obsah

Za krvavou řež na psychiatrii padlo obvinění

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Soudní dohru bude mít krvavá řež na pokoji psychiatrického oddělení plzeňské fakultní nemocnice. V únoru tam devětapadesátiletá žena brutálně napadla spící spolupacientku. Nebýt zásahu náhodné svědkyně ze sousedního pokoje, umlátila by čtyřiatřicetiletou Renatu Bernatovou kovovou židlí k smrti.

Článek

Podle čtvrteční informace šéfky plzeňských vyšetřovatelů Hany Šindelářové policie obvinila tento týden násilnici z pokusu těžkého ublížení na zdraví.

"Prověřujeme dále případnou trestní odpovědnost zdravotnického personálu ," doplnil vyšetřovatel případu. Lékaři incident policii neoznámili a navíc při vyšetřování odmítali spolupracovat s odvoláním na lékařské tajemství. Až na zásah státního zástupce nemocnice poskytla údaje pro potřeby vyšetřování.

Když se Renata Bernatová probrala na nemocničním lůžku, měla obvázanou hlavu, ve které jí nesnesitelně hučelo. Nemohla se ani pořádně hýbat. Naposledy si pamatovala, že jí večer dala sestra prášky na spaní a pak usnula. Až později s hrůzou zjistila, co se tu noc odehrálo.

Spolubydlící z pokoje ji kovovou židlí mlátila do hlavy až do bezvědomí. "Já si nic z toho nevybavuji. Jen si vzpomínám, jak mě pak vozili pořád po vyšetřeních hlavy. Pouze z vyprávění vím, že mi zachránila život další spolupacientka, která si v té době natáčela vodu v kuchyňce na chodbě a slyšela z pokoje rány. Běžela zpátky a té ženě vytrhla židli z rukou," řekla matka devítiletého syna, na jejímž čele a spánku je stále patrná dlouhá jizva po chirurgickém zákroku, která už nikdy zcela nezmizí.

Nemocnice prý hrála mrtvého brouka

Druhý den po napadení za ní přišla do nemocnice na návštěvu sestra. Zůstala v šoku. "Nemohla jsem ji poznat. Hlavu měla ovázanou, tváře nateklé jako melouny a obličej samá podlitina. Když se rodiče pídili, co se vlastně přihodilo, řekli jim, že sestru napadla spolupacientka," řekla sestra Lenka Benešová.

Protože vedení nemocnice dělala mrtvého brouka, podala Barnetová po dvou měsících trestní oznámení sama. "Přišlo mi divné, že se nic neděje, Vždyť se mě ta ženská pokusila zabít. Po poradě s právníkem jsem šla na policii," vysvětila žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám