Hlavní obsah

Srba byl zproštěn obžaloby z podvodu v kauze Štiřín

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba si vyslechl osvobozující rozsudek. Ve čtvrtek ho městský soud v Praze zprostil obžaloby z údajného třináctimiliónového podvodu na státu při rekonstrukci Štiřína, příspěvkové organizace ministerstva. Proti rozsudku je možné podat odvolání k Vrchnímu soudu v Praze.

Článek

Předsedkyně pražského trestního senátu Jaroslava Lišková zprostila viny i bývalého ředitele konferenčního centra ve Štiříně Jiřího Zoufala, jednatele dodavatelské stavební firmy Petra Langra a také korunní svědkyni obžaloby slečnu Evu Tomšovicovou.

Podle obžaloby se měli dopustit podvodu při vykazování nákladů na stavební práce ve Štiříně a obohatit se o milióny na úkor státu.

"Obžalovaní se zprošťují obžaloby...nebylo prokázáno, že by se žalovaný skutek vůbec stal," řekla ve čtvrtek ve vyhlášení rozsudku soudkyně Lišková.

Ten však není pravomocný, protože se včera namístě odvolala žalobkyně Iva Bicanová. "Nesouhlasím s rozsudkem. Považuji ho za nepravdivý," řekla včera Právu Bicanová. Odmítla však jakkoli vysvětlit proč je rozsudek nepravdivý. Na rozdíl od rozsáhlého zdůvodnění osvobozujícího rozhodnutí soudkyně Liškové. Pravomocný verdikt tak nejdříve na podzim vynese odvolací senát pražského vrchního soudu.

Prý vypovídala agentka

Proces vyústil v naprosté zpochybnění Tomšovicové, která vystupovala jako korunní svědkyně v kauze údajného Srbova zadání vraždy novinářky Sabiny Slonkové (mělo se stát před pěti lety, Srba dostal 8 a pak 12 let vězení), údajné korupce při zadávání zakázek pro stavební práce v zahraničí (Srba zproštěn obžaloby), korupce při pronájmu Českého domu v Moskvě (Srba zproštěn obžaloby).

Na podivnou roli Tomšovicové (zprvu 6 a pak 12 let za přípravu vraždy Slonkové) včera poukázal obhájce Zoufala advokát Vladimír Vaněk. "Dovoluji si poukázat na znalecký posudek znalce Slavomila Hubálka. V něm uvádí, že není vyloučeno, že slečna Tomšovicová byla v kauzách (Srby) v postavení agentky..nebo osoby spolupracující s policií," zdůraznil Vaněk.

Podle advokátů a obžalovaných měla Tomšovicová mít od policie slíbenu za svědectví proti Srbovi beztrestnost nebo minimální trest. Jenže se stalo, že po dovolání nejvyššího státního zastupitelství v kauze údajné přípravy vraždy Slonkové se tak nestalo. Tomšovicová reagovala tak, že před Liškovou odmítla vypovídat a účastnit se procesu.

Kauza Slonkové neskončila

"Zajímaly by mě důvody proč. Vím totiž, že slečna Tomšovicová byla ve věznici neustále policisty navštěvována a vytěžována...naskýtá se otázka, jestli nevznikla u orgánů činných v trestním řízení obava z její výpovědi před soudkyní Liškovou poté, co dostala 12 let," konstatoval advokát Vaněk.

V procesu a dalších soudních kauzách vyvolané pochybnosti o Tomšovicové podle Srbova obhájce advokáta Víta Širokého věcně nastolily otázku obnovy procesu v kauze Slonkové. Jen v něm totiž Tomšovicová stále figuruje jako jediná a věrohodná svědkyně. "Usiluji o obnovu procesu. I v kauze Slonková slečna Tomšovicová o mně lhala," řekl včera Právu Srba při odvádění eskortou ze soudní budovy.

"Ano, usilujeme o to. I u ústavního soudu. Ten vyčkává na rozhodnutí ) nejvyššího soudu o našem dovolání v kauze Slonkové. Dokážeme nevinu pana Srby.. Důkazů je totiž víc než dost. I o tom, že slečna Tomšovicová zadávala čtyři vraždy. Ale policii a žalobce zajímala jen Slonková. I zde je pan Srba nevinen," řekl o dalším vývoji advokát Široký.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba opět stanul před soudem

Pražský městský soud v pondělí začal projednávat případ údajně nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Kromě bývalého generálního sekretáře ministerstva...

Výběr článků

Načítám