Hlavní obsah

Počet nehod zaviněných opilými řidiči roste

Právo, Hynek Pašteka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Když v červenci loňského roku začal platit bodový systém, výrazně se zpřísnily i postihy pro řidiče-opilce. Stačí, aby měli v krvi 0,8 promile, a mohou u soudu dostat i tři roky vězení. Ani hrozba ztráty svobody však nezafungovala. Nehod pod vlivem alkoholu neubývá, naopak.

Článek

Za prvních pět měsíců letošního roku havarovalo 2746 řidičů, kteří pili alkohol, než usedli za volant. To je o 197 nehod více než za stejné období loňského roku. Malou útěchou může být, že letos zemřelo při haváriích opilců 15 lidí, což je o dva lidi méně než loni.

Strašák zmizel

"V letošní statistice jde nahoru všechno, není to jen alkohol. Hraje v tom roli určitě spousta faktorů. Jedním z nich je jistě vnitropolitické prostředí, kdy se politici tváří, že by bodový systém nejraději zrušili, a také neaktivní policie ," řekl Právu dopravní expert Stanislav Huml.

Že strašák spáchání trestného činu už na řidiče nemá takový vliv jako loni, uznává i Roman Skřepek z tiskového odboru policejního prezidia: "Loni byl pokles kvůli novému zákonu, ze kterého měli lidé strach. Ten teď trochu pominul, i když si myslím, že úplně nezmizel, protože podle spousty ukazatelů je nehod zaviněných řidiči pod vlivem alkoholu méně, než jich bývávalo," řekl Právu Skřepek s odkazem na roky před zavedením bodového systému. V prvních pěti měsících roku 2005 se stalo 2993 nehod s alkoholem, v roce 2004 ještě o 46 více.

Co hrozí opilci za volantem
0,3 promile3 body, pokuta 10 000-20 000 korun, zákaz řízení na 6 až 12 měsíců
více než 0,3 promile6 bodů, pokuta 10 000-20 000 korun, zákaz řízení na 6 až 12 měsíců
více než 0,8 promilejde už o trestný čin, za který může být řidič odsouzen až na tři roky vězení, 7 bodů, pokuta 25 000 až 50 000, zákaz řízení na jeden až dva roky.
Zdroj: ministerstvo dopravy

Nejvyšší podíl na nehodovosti měl letos alkohol ve Východočeském a Jihočeském kraji, naopak nejmenší v Praze. Zda opilý řidič, který řídil s více než osmi desetinami promile, skončí u soudu, není na rozhodnutí policie. "Záleží na státním zástupci, jak celou věc posoudí. Jestli dojde k názoru, že se jedná pouze o přestupek, my s tím už nemůžeme nic dělat," řekl Právu dopravní policista. Statistiky, kolik případů opilých řidičů soudy projednávají, nevede policie ani ministerstvo spravedlnosti, protože na postih šoférů neexistuje samostatný paragraf.

Obliba alkoholu stále roste

Vyšší počet opilých řidičů však může mít i další příčinu než jen klesající účinnost bodového systému. "U nás na rozdíl od většiny vyspělých zemí narůstá spotřeba alkoholu. To se někde projevit musí. Na jedné straně některé řidiče od pití odradí hrozba postihu, ale zvýšená spotřeba alkoholu statistiku tlačí zase nahoru. Myslím, že máme zaděláno na velké problémy, a to nejen v dopravě," řekl Právu primář oddělení závislostí bohnické psychiatrické léčebny Karel Nešpor.

Doba odbourávání alkoholu v krvi
.muž (85 kg)žena (60kg)
jedno pivo 10°2.15 hod.3.42 hod.
dvě piva 10°4.30 hod.7.24 hod
2 dcl vína2.28 hod.4.04 hod.
4 dcl vína4.56 hod.8.08 hod.
Pozn.: hodnoty jsou pouze orientační.
Zdroj: BESIP

Někteří řidiči vzali přece jen hrozbu postihu vážně a začali si pořizovat tzv. alkotestry. Jiří Kult ze společnosti Protec Plus, která do České republiky alkotestry dováží, Právu potvrdil, že jejich obliba stále roste: "Od loňského roku zaznamenáváme podstatný nárůst prodeje. Jeden tester alkoholu vyjde zhruba na 2500 korun."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám