Hlavní obsah

Soud za zmrzačení pacienta udělil podmínky

Novinky, ČTK, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Okresní soud v Hradci Králové v úterý potrestal dva ze tří lékařů královéhradecké nemocnice, jejichž vinou byla vyoperována 61letému Zdeňku Volfovi zdravá ledvina. Soud jim udělil osm měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Třetí lékař byl zproštěn viny.

Článek

Chirurg Miloš Broďák si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, ambulantní lékař Zbyněk Veselský se na místě odvolal.

Specialisté z oboru urologie před třemi lety odoperovali Volfovi místo vážně nemocné levé ledviny pravou, která mu mohla ještě sloužit. Levou museli odejmout později. Zmrzačený pacient musí po jejich zákroku třikrát týdně dojíždět na dialýzu a čeká na transplantaci.

Nesprávný zápis byl prý opraven

Podle výpovědí byla na začátku chyba lékaře, který při ambulantním vyšetření zapsal do Volfovy karty, že nemocná je ledvina na pravé straně. Před soudem již dříve řekl, že den poté omyl opravil. "Protože stav pacienta byl komplikovaný, vzal jsem si jeho dokumentaci k prostudování. Při tom jsem objevil svůj omyl a propisovací tužkou jsem do strojopisného textu vepsal správný údaj," vypověděl.

Poškozený žádá 1,6 miliónu

Volfa pak při další návštěvě prohlížel jiný lékař, přičemž bylo rozhodnuto o operaci. Stále se však jednalo o pravé ledvině a na jaře tento orgán Volfovi odejmul operatér s asistentem. Oba uvedli, že neměli nejmenší pochybnost o tom, kterou stranu z párového orgánu mají vyjmout.

Na omyl přišel sám pacient, nemocnice se mu okamžitě omluvila. V občanskoprávním sporu dosud vysoudil odškodnění čtyři sta tisíc korun, požaduje ale až 1,6 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám