Hlavní obsah

Zastřelený taxikář z Proseku jednal ve zkratu, tvrdí policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Patrně kvůli zkratu ve svém chování napadl počátkem června třicetiletý Pavel Vopěnka na pražském Proseku městské strážníky. Chvilková indispozice muže nakonec stála život, neboť ho zastřelili přivolaní státní policisté. V úterý o tom informovala policie s tím, že to je nejpravděpodobnější motiv jeho činu.

Článek

"Taxikář Vopěnka, který na strážníky i policisty mířil pistolí, se dopustil pokusu o vraždu," řekl v úterý zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování v Praze Josef Mareš. Podle policistů by mělo být vyšetřování brzy ukončeno.

Vopěnka mohl podle Mareše jednat pod vlivem psychické poruchy. "Je to předčasný závěr, policie si vyžádala znalecké posudky z psychiatrie a psychologie," doplnil. Policisté prý vycházejí z výpovědí lidí z Vopěnkova okolí. "Říkali, že poslední dny zaregistrovali chování, které před tím nebylo," podotkl Mareš.

Neuposlechl výzvy policistů

Případ se odehrál v neděli 10. června odpoledne v Praze 9. Taxikář podle kriminalistů nejdříve napadl ženu v Litoměřické ulici. Na místo přijela dvoučlenná hlídka městské policie, kterou Vopěnka zbil a odzbrojil. Strážníky pak ohrožoval jejich zbraní.

Po příjezdu státních policistů měl obrátit zbraň i proti nim. Ta ale byla zajištěna a muž jen na prázdno mačkal kokoutek. Policisté ho zastřelili, jelikož neuposlechl jejich výzvy k odložení pistole. [celá zpráva]

Střelbu kriminalistů prověřuje Inspekce ministra vnitra. Z rekonstrukce střelby zatím vyplynulo, že zákon policisté neporušili.

Pochybnosti kolem případu

V médiích se objevily informace, že v incidentu šlo o milostný trojúhelník. Napadená žena prý byla bývalou partnerkou zastřeleného a jeden ze strážníků byl jejím novým přítelem. Státní i městská policie tuto verzi popřely. "Nenašli jsme jediný důkaz," uvedl Mareš.

Nepotvrdily se podle něho verze, že byl Vopěnka opilý či pod vlivem drog, nebo že policisté proti němu nepostupovali adekvátně. Policie také nejdříve tvrdila, že jako první střílel Vopěnka, který trefil policejní auto. Následně ale tuto verzi opravila s tím, že vůz zasáhl sám střílející policista.

Policisté v úterý podrobně popsali, jak se podle nich případ odehrál. Pouštěli i nahrávku komunikace policistů a strážníků. Četli i některé textové zprávy, které v několika dnech před událostí Vopěnka posílal své kamarádce. Podle policie si myslel, že ho nechala sledovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám