Hlavní obsah

Univerzita obvinila Škrlovou a Mauerovou z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Masarykova univerzita v Brně podala trestní oznámení na Barboru Škrlovou, která se vydávala v brněnském Klokánku za třináctileté děvče, a na Kateřinu Mauerovou, obviněnou z týrání dvou dětí své sestry Kláry a z jejich zbavování osobní svobody. Důvodem je podezření, že obě ženy jednaly podvodně v souvislosti se studiem Škrlové na zdejší pedagogické fakultě.

Článek

Právo o tom v pondělí informovala mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Ze srovnání fotografií v databázi studentů vyplynulo podezření, že místo Barbory Škrlové, zapsané ve třetím ročníku speciální pedagogiky, ve skutečnosti chodila na přednášky a zkoušky podle všeho Kateřina Mauerová, která studovala již před delším časem na jiné fakultě univerzity.

Klára Mauerová, matka dvou týraných chlapců Ondřeje a Jakuba, studovala na Pedagogické fakultě obor sociální pedagogika. Na rozdíl od pedagogiky speciální, která připravuje odborníky pro práci s dětmi, vyžadujícími zvláštní přístup, je sociální pedagogika oborem připravujícím absolventy pro výchovnou práci v sociálně znevýhodněnými skupinami, například i obyvateli azylových zařízení, narkomany, vězni atd., nikoli tedy nutně s dětmi.

Škrlová je nyní u příbuzných v Dánsku. Kateřina Mauerová, k níž měla velmi blízko, je ve věznici. Hrozí jí až 12 let vězení za to, že spolu se setrou Klárou týrala synovce Ondřeje a Jakuba.

Podvody s fotografií v počítačovém systému

Podezření z podvodu vzniklo kvůli fotografii Škrlové zveřejněné v univerzitním počítačovém informačním systému. Každý student univerzity je vyfotografován a jeho snímek je umístěn v jeho složce. Je pouze na posluchači, zda dá souhlas ke zveřejní své fotky.

Pokud tak stejně jako Škrlová neučiní, může si snímek prohlednout jen velmi úzký okruh pracovníků univerzity. Při odhalení případu týrání dětí vzniklo podezření, že na fotografii je místo Škrlové Mauerová. Je proto možné, že místo Škrlové chodila také na přednášky i zkoušky.

Škrlová v minulosti studovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Podle dobře informovaných zdrojů má na pedagogice velmi dobré výsledky. Letos ji čekala bakalářská zkouška. Naposledy se měla účastnit zkoušky letos 23. března.

Reklama

Související články

Psycholog: "Anička" Škrlová hraje divadlo

Chování Barbory Škrlové alias Aničky nedokážou zcela osvětlit ani odborníci. Někteří tvrdí, že podětštění jen předstírá, jiní, že trpí psychologickou poruchou,...

Výběr článků

Načítám