Hlavní obsah

Soud řeší případ nájemné vraždy

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Z plánování nájemné vraždy podnikatele Jiřího Svobody se začali v pátek před libereckým krajským soudem zodpovídat tři muži, které na lavici obžalovaných hlídali těžkooděnci vězeňské služby. V pozadí kauzy jsou nejrůznější trestní řízení, v nichž v různých rolích aktéři případu figurují a hrozilo, že Svoboda svými výpověďmi udělá z některých svědků spoluviníky.

Článek

Obžalobě tak čelí 61letý pražský právník Vladimír Kopta, českolipský 45letý správce konkurzní podstaty Ivo Čermák a krkonošský hoteliér 50letý Petr Baďouček.

Státní zástupkyně jim klade za vinu, že si vloni v říjnu najali na plánovanou vraždu českolipského vymahače dluhů Fedora Hamburga. Ten si ale nakonec vše rozmyslel a kontaktoval policisty, kteří na základě odposlechů a dalších důkazů následně trojici zatkli. Právě Hamburg byl v pátek klíčovým svědkem obžaloby.

"Najal jste si mě v říjnu loňského roku na to, abych zabil podnikatele Svobodu," řekl při konfrontaci u soudu Čermákovi do očí Hamburg. Dohoda mezi oběma muži podle Hamburgovy výpovědi zněla, že dostane za vraždu zaplaceno 400 tisíc korun.

Sám Jiří Svoboda u soudu řekl, že se o plánování své vraždy dozvěděl poté, co za ním přišla policie. "Z obžalovaných znám pana Koptu, kterého mi doporučil jiný známý jako správce areálu v Čelákovicích. Kvůli tomuto případu jsem stíhán u soudu, ten známý je stíhán se mnou. Jde o padesát miliónů korun a Kopta tam figuruje jako svědek," vypověděl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám