Hlavní obsah

Za útěk policistům z vily nebude Krejčíř stíhán

– PRAHA

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, který je v současnosti ve vazbě v Jihoafrické republice, nebude za útěk ze své vily stíhán. Krejčíř utekl policistům před dvěma lety z vily v Černošicích u Prahy. Miliardář nalezl útočiště na Seychelských ostrovech, ze kterých vycestoval a byl zadržen v Jihoafrické republice. Případ jeho útěku byl odložen.

Článek

Po útěku byl podnikatel obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože prý věděl, že ho policisté zadrželi, ale nedbal toho a utekl jim. Za útěk mu hrozilo pětileté vězení.

"Případ byl kvůli neúčelnosti odložen, řekl státní zástupce Ondřej Šmelhaus. Rozhodnutí odůvodnil tím, že Krejčířovi hrozí v řadě dalších kauz výrazně vyšší nepodmíněný trest odnětí svobody.

Šmelhaus přitom původně podal na Krejčíře kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí obžalobu - jako na člověka se statutem uprchlého. A to v době, kdy žil Krejčíř na Seychelských ostrovech, jejichž má občanství. Okresní soud ale obžalobu vrátil s tím, že Krejčíř není uprchlý. Žalobce sice podal proti verdiktu stížnost, krajský soud ji ale zamítl a dal za pravdu prvoinstančnímu soudu.

Obvinění Krejčíře jako uprchlého se tak podle Šmelhause stalo neplatné a případ se vrátil do fáze podezření. Nové obvinění už ale nepadlo, případ byl kvůli neúčelnosti odložen.

I v dalších kauzách je Krejčíř stíhán jako uprchlý. Jeho dubnové zatčení v JAR ale rozproudilo uvnitř české justice debatu o tom, zda ho lze stíhat jako uprchlého za situace, kdy je ve vazbě. Podle informací ČTK se touto otázkou zabývá i Nejvyšší státní zastupitelství. Zrušení statutu uprchlého by přitom vyšetřování a uzavření Krejčířových kauz značně zpomalilo.

Podle Sokola není podnikatel uprchlý

"Krejčíř je ve vazbě, takže není uprchlý," řekl podnikatelův advokát Tomáš Sokol. Právě kvůli tomu se nedávno odmítl místo Krejčíře seznámit s výsledky vyšetřování údajného úvěrového podvodu v kauze společnosti Technology Leasing.

Podle Sokola má Krejčíř právo na to, aby se mohl se spisem seznámit sám. Pokud by žalobci přistoupili na to, že Krejčíř uprchlý není, museli by mu celý spis doručit k prostudování do jihoafrického vězení.

Krejčíř byl na základě české žádosti zadržen letos 21. dubna na johannesburském letišti při pokusu o vstup do JAR s falešným pasem. Česká republika už oficiálně požádala o jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám