Hlavní obsah

V případu týraného Ondřeje obviněna i teta Nenci

Právo, ČTK, rav, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

V případu týraného Ondřeje z Kuřimi padlo další obvinění. Z neoznámení trestného činu policie obvinila sedmadvacetiletou bývalou zaměstnankyni domova dětí a mládeže Paprsek Hanu Bašovou, nazývanou týraným Ondrou teta Nenci. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj.

Článek

Týraný Ondřej při prvním výslechu tvrdil, že tato žena věděla o jeho týrání přímo v Paprsku a zavírala ho podobně jako jeho matka Klára Mauerová.

"Nebudeme to vůbec komentovat. Pokud k tomu něco sdělíme, tak až ve čtvrtek," řekl ve středu Právu Hynek Olma, mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství, které má případ na starosti. Stejně skoupé na slovo bylo i policejní prezidium. "Bylo rozhodnuto, že policie se k případu vůbec nebude vyjadřovat. Jediným, kdo tak může učinit, je státní zastupitelství," uvedl mluvčí prezidia Pavel Hanták.

K obvinění Bašové mlčí i jihomoravská tisková mluvčí Jana Šípková. "Vzhledem ke stále platícímu informačnímu embargu nebudu nic sdělovat," prohlásila.

Bašová v Domě dětí Paprsek v Brně-Komárově, kde vedla výtvarné kroužky a částečně pracovala jako uklízečka, už přitom nepracuje. V Paprsku pracovala od roku 2002 s Nenci také Kateřina Mauerová, sestra Kláry Mauerové, která z týrání svého syna Ondřeje byla obviněna jako první. Obě sestry čekají ve vazbě na soud, Kláře hrozí až dvanáct let, Kateřině osm. Zda ve vazbě skončí i Bašová, není zatím známo.

Karel Kincl, ředitel Domu dětí a mládeže Junior, pod něhož spadá centrum Paprsek, řekl, že Bašové už vypršela pracovní smlouva a dál s ní nepočítá. Dodal, že ke 30. červnu končí pracovní poměr také Kateřině Mauerové. "Na výpovědi jsme se (s Mauerovou) dohodli," řekl Kincl.

Sedmiletého Ondřeje zavírala podle záběrů kamery jeho třicetiletá matka do komory pod schodištěm v pronajatém rodinném domku. Dítě tam zamykala nahé a spoutané. Chlapec mohl vykonávat tělesnou potřebu do kbelíku. Jedl se svázanýma rukama ze země. Byl trestán za drobnosti. Matka své jednání po zatčení odůvodnila tím, že nezvládla nedávný rozvod s manželem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám