Hlavní obsah

Agent u soudu ztratil paměť o tom, jak kupoval bombu

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Policejní agent vystupující pod krycím jménem Pavel Gabriel měl před třemi lety koupit zbraně včetně dvou dálkově odpalitelných bomb od vyučeného zbrojíře Pavla Uherčíka ze Sulislavi na Tachovsku a jeho kumpánů. Všichni se nyní u tachovského soudu zpovídají z trestných činů nedovoleného ozbrojování a dále z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků.

Článek

Nastrčený agent, který v úterý vypovídal u soudu v utajení přes telefonní linku v oddělené místnosti, si ke zklamání soudců okolnosti případu  příliš nevybavoval. "Je to dost dlouho a od té doby jsem byl nasazený na dalších akcích. Už si toho moc nepamatuji," odpovídal na většinu otázek položených jednak soudcem a také obhájci obviněných.

Nedokázal si tak například vzpomenout,  jakým způsobem a prostřednictvím koho se s Uherčíkem zkontaktoval nebo kolik a jaké zbraně mu vlastně Uherčík prodal.

"Předpokládal jsem, že si svědek toho bude pamatovat víc. Otázkou je, zda je tak vytížený, že se mu jednotlivé akce pletou," konstatoval soudce Miroslav Vajgant.

První i poslední kšeft

Obchod s bombou byl  první a zároveň poslední kšeft se zákeřnými zbraněmi od šestice mužů. Dvě funkční nálože, k jejichž odpálení stačilo zavolat na přimontovaný mobilní telefon, měly původně skončit v Holandsku. Kromě nástražných výbušných systémů našli policisté při domovních prohlídkách trhaviny, rozbušky, střelný prach, plánky na výrobu bomb a další zbraně včetně speciálně upravených pistolí s tlumičem.

Uherčík popsal setkání s nastrčeným agentem následovně: "Potřeboval jsem peníze, abych mohl pokračovat ve vývoji speciální sportovní rychlopalné pistole vlastní konstrukce, která na trhu chybí. Gabriel se mi představil jako podnikatel. Byl hrozně zapálený pro zbraně. Tvrdil, že má kontakty na různých místech a že mi pomůže se schválením prototypu mé pistole státní zkušebnou a potom i s jejím prodejem."

Gabriel na další schůzce  projevil zájem o nálože odpalitelné na dálku. "Neřekl mi, k čemu je chce. Jen se obecně zmínil o nějakém zastrašení dlužníků. Nejprve jsem mu nabídl bombu, kam jsem pouze na oko nastrkal různé komponenty. To mu nestačilo a řekl, že ji chce mít funkční. Byl rozčilený, rozkřikoval se, že je to průser, že to myslí vážně. Doufal jsem, že se nestane nic hrozného. Zaplatil předem a já začal na ostré pumě pracovat," pokračoval zbrojíř.

Semtex zbyl po mistrovi

Trhavinu semtex si Uherčík schoval po bývalém mistrovi, který zemřel. Jako náplň měl připravený i trinitrotoluen, který podle svých slov získal z nalezené munice z druhé světové války.

"Pak jsem zkontaktoval pár lidí, aby mi pomohli dát dohromady elektronickou část systému. Nevěděl jsem, jak přesně zapojit obvody, a chyběly mi k tomu i součástky. Potřeboval jsem především spínač, který se dá ovládat přes mobilní telefon," řekl u soudu  Uherčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám