Hlavní obsah

Mladík dostal dvanáct let za pokus zavraždit barmana

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Na dvanáct let poslal v pondělí do vězení plzeňský krajský soud třiadvacetiletého Tomáše Zelenku z Plzně za pokus o vraždu, kterého se dopustil 28. října 2006 kolem půl sedmé ráno v plzeňské bowlingové herně Luna. Rozsudek není pravomocný, neboť Zelenka se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Zelenka v říjnu nožem zvaným "švýcarák" 13krát bodl do zad, paže a hrudi Petra Novotného (41), který v herně pracoval jako barman. Motiv jeho činu byl zištný, neboť chtěl získat peníze na své dluhy. 

Poškozený se útoku ale aktivně bránil, oba muži v potyčce padli na zem. Teprve potom napadený barman v obraně ochabl, Zelenka mu sebral kasírtašku s 9 700 korunami a utekl. Během útoku utrpěl Novotný 10 bodných ran do zad a jeho zranění bylo podle lékařů těžké a přímo ho ohrožovalo na životě.

Na automaty a do bordelu

Zelenka odmítl před soudem vypovídat a tak byly čteny jeho výpovědi z přípravného řízení. V první z nich uvedl, že peníze potřeboval kvůli gamblerství, jemuž propadl a díky čemuž měl také dluhy. "Hodně peněz jsem utratil za taxíky i tím, že jsem se stravoval v lepších restauracích, a něco stály i mé návštěvy ve striptýzovém baru Pamela," uvedl.

"Ten, co mi půjčil, chtěl zrovna vrátit peníze, znal jsem poměry v herně, tak jsem tam šel s tím, že barmanovi pohrozím nožem, aby mi nějaké peníze dal...on se ale dal do křiku...jednal jsem v afektu, nepamatuji si, jak jsem nůž použil. Pak jsem odešel domů, v té kasírtašce bylo nějakých devět tisíc," doplnil absolvent gymnázia Zelenka, který se podle vlastních slov rád před kamarády chlubil a předváděl, jak žít na tzv. vysoké noze.

Třetí den po činu jej zatkla policie. Pak ale změnil výpověď a na té trval i před soudem. "Měl jsem strach o rodinu, k tomu činu jsem byl dohnán psychickým nátlakem jiných osob," tvrdil. Údajně jej jeho známí přinutili vzít si úvěr na falešné doklady, které mu opatřili. Jemu z vybraných peněz dali minimum a on potřeboval další.

Vysoké dluhy

Soud vycházel z pachatelovi první výpovědi, druhou označil za účelovou. Zelenka podle vlastních slov týdně utrácel na automatech 20 - 30 tisíc korun, proto si bral půjčky a úvěry u bankovních domů, kde dosáhly 400 tisíc korun, další dluhy měl u různých osob. Protože v inkriminovaný den měl vrátit osm tisíc, rozhodl se pohrozit nožem barmanovi v herně a získat tak potřebné peníze.

"Do herny šel vybaven dvěma noži a jeden z nich také použil. Při jeho vysoké inteligenci mu ale muselo být jasné, že svým útokem může napadeného usmrtit. V jeho jednání se projevila naprostá neúcta k životu, když kvůli zcela banální částce napadl člověka, kterého těžce zranil ze zištného motivu a navíc mu pak ani neposkytl pomoc," uvedl v odůvodnění předseda senátu Zdeněk Minařík.

Jen vzhledem k tomu, že Zelenka vedl dříve spořádaný život a doznal se, se soud také ztotožnil s návrhem státního zástupce uložit žalovanému trest při dolní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí 12 - 15 let. Navíc si jej odpyká ve věznici s mírnějším režimem.

Reklama

Výběr článků

Načítám