Hlavní obsah

Advokát řídil v opilosti, pil prý bylinné kapky

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský advokát Martin Vovsík při silniční kontrole začátkem letošního dubna nadýchal přes dvě promile alkoholu. Že řídil opilý, potvrdila i následná krevní zkouška. Třiatřicetiletý právník, který v pátek usedl na lavici obžalovaných pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, tvrdí, že vypil echinaceové bylinné kapky, o kterých netušil, že obsahují alkohol.

Článek

Policisté Vovsíkův Jeep zastavili 5. dubna v devět hodin večer na Mikulášském náměstí v Plzni. "Měli jsme podezření, že vůz projel křižovatku na červenou. Jeli jsme proto za ním, ale jeho řidič nereagoval na maják. Tak jsme ho museli předjet a potom zastavil. Koukl jsem se na něho a bylo mi jasné, že něco pil. Měl červené oči a trochu se motal," řekl u soudu policista Tomáš Hofman.

Na místě nadýchal přes dvě promile

Vovsík na místě nadýchal 2,07 promile alkoholu. Odběru krve se podrobil za podmínky, že ho strážci zákona odvezou k vyšetření do Mulačovy nemocnice. "Nedokázal ale říci, proč to chce. Přesto jsme mu vyhověli," řekl druhý z policistů Jaroslav Šefl.

Jak se u soudu ukázalo, lékař v nemocnici neprovedl všechna vyšetření, která obvykle řidič s podezřením na požití alkoholu absolvuje.

Vovsík u soudu odmítl vypovídat. Do policejního protokolu v přípravném, řízení uvedl, že ten den se cítil nechlazený a měl teplotu. Večer, než odjel z advokátní kanceláře, si podle svých slov do džbánku připravil nápoj z pěti balení echinaceových kapek po 100 mililitrech. "Lahvičky byly bez obalu, takže jsem netušil, že obsahují alkohol. To jsem zjistil až následují den, když jsem si v lékárně koupil nové balení," uvedl Vovsík.

Mohl být opilý po kapkách

Soudní znalec Petr Hrubý u soudu potvrdil, že požité množství kapek, tak jak ho Vovsík uvedl do policejního protokolu, zhruba odpovídá obsahu alkoholu v krvi, který mu policisté naměřili v dechu. Na druhou stranu však upozornil, že takové množství požitých kapek dvěstěpadesátkrát překračuje doporučenou denní dávku.

"Po konzumaci takového množství kapek by se daly očekávat výrazné příznaky otravy," vysvětlil znalec. Soudkyně hlavní líčení odročila za účelem doplnění znaleckého posudku.

Echinaceové kapky se používají k celkovému posílení imunitního systému. Obvykle se užívá třikrát denně 20 kapek. Lihový extrakt z Echinacea purpurea. obsahuje minimálně 40 objemových procent alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám