Hlavní obsah

Soud osvobodil ženu obžalovanou z vraždy

Právo, Jan Chmelíček
BRNO

Obžaloby z trestného činu vraždy zprostil ve středu šestačtyřicetiletou Janu Bolgáčovou z Rousínova brněnský krajský soud. Žaloba ji vinila, že loni v říjnu ve společném bytě nožem zavraždila svého o rok mladšího přítele Jana Salavu.

Článek

Na různých částech těla Jana Salavy našli patologové 24 bodných a řezných ran, z toho tři byly smrtelné. Nejméně 16 si jich nemohl Salava zasadit sám ani ve snaze o sebepoškození. Senát zvážil několik možných variant události a v pochybnostech rozhodl ve prospěch obžalované.

Zastřelil se mu přítel

Bolgáčová a Salava spolu v Rousínově vedli masážní salon. Nejprve spolu žili jako muž a žena, později, když se Salava začal intenzivněji stýkat s přítelem Ladislavem Čáslavou, už jen jako přátelé a partneři v podnikání.

Čáslava se kvůli nemoci zastřelil a Salava začal být trudnomyslný a hodně pil. Když Bolgáčovou po vypití dvou litrů svařeného vína s nožem v ruce napadl, naléhal, že "oba musí jít za Laďou." Předtím si zřejmě sám pořezal na ruce.

Čin v panické hrůze ze smrti

Soud se přiklonil k názoru, že Bolgáčová mohla mluvit pravdu, když popisovala jak se v panické hrůze ze smrti bránila a obrátila nůž proti útočníkovi. Ve prospěch obžalované podle soudkyně Dany Kancírové svědčilo to, že nevyužila možnosti a od začátku nelíčila událost s ohledem na svůj prospěch. Znalecké posudky totiž připouštěly více možností.

Předsedkyně senátu čin Bolgáčové označila za jednání v mezích obrany a současně rozhodla o jejím propuštění z vazby. Proti tomu si žalobkyně Iveta Eichlerová ihned podala stížnost a odvolala se také proti rozsudku. Věcí se tedy bude muset zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám