Hlavní obsah

Utopili se dva mladíci, kteří neměli pádný důvod utíkat

Právo, kij
OSTRAVA

Po dvou z pětice mladíků, které v úterý v Ostravě-Petřkovicích začali pronásledovat kvůli krádeži měděných trubek městští strážníci, pátrala republiková policie na základě soudních zatykačů. Pronásledování celé pětice nakonec skončilo tragédií, dva muži ve věku 16 a 18 let se při útěku utopili, když skočili do řeky Odry.

Článek

Podle ostravských kriminalistů šlo o mladíky, kteří neměli velký důvod před nimi prchat, protože právě po nich policie na základě soudního zatykače nepátrala. A krádež mědi, kterou mají mít utopení mladíci na svědomí, by byla zřejmě jen přestupek.

"Bohužel se opravdu utopili ti, kteří neměli důvod utíkat. Celá zápletka je banální, ale má tragické následky," poznamenal Tomáš Landsfeld, šéf ostravských kriminalistů. Hodnota ukradeného materiálu nejspíše nepřesáhne částku pět tisíc. Proto by se jednalo pouze o přestupek, a ne o trestný čin.

Podle kriminalistů, kteří celou událost vyšetřují, pracovali mladíci v objektu bývalé nemocnice v Petřkovicích, kde rozebírali některá zařízení. Bez vědomí zadavatele práce si však chtěli odnést měděné roury. "Městské policii to oznámil jeden občan, který je uviděl. Mladíci pak nereagovali na výzvy hlídky," uvedl Landsfeld.

Muže, které hledala policie, se podařilo zatknout

Podle jeho slov se s největší pravděpodobností nedopustili strážníci při pronásledování žádného pochybení. Do kontaktu s prchajícími mladíky se totiž vůbec nedostali. "Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení, byla nařízena soudní pitva, to je standardní postup. Lékař nezjistil žádná další zranění nebo účast cizí osoby na smrti dvojice," konstatoval Landsfeld.

Policistům se nakonec podařilo dva celostátně hledané muže zatknout. Dvaadvacetiletého muže hned převezli do věznice k výkonu trestu a sedmnáctiletého mladíka předvedou před soud, který má rozhodnout o jeho ochranné léčbě v diagnostickém ústavu. Až na jednoho měli u policie všichni mladíci, z nichž tři byli bratři, již nějaký záznam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám