Hlavní obsah

Střelba v Praze, policie musela útočníka zneškodnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Litoměřické ulici v Praze 9 se v neděli odpoledne střílelo. Na místě zůstal mrtvý útočník a dva zranění městští strážníci. Útočník, kterého nakonec policie zneškodnila, ještě před tím sebral strážníkům zbraň.

Článek

Celý incident se odehrál poté, co se agresivní útočník z neznámého důvodu pokusil fyzicky napadnout sedmadvacetiletou ženu. Té se podařilo vysmeknout a celou věc o chvíli později ohlásila na policejní služebně.

Mezitím se ale agresor dostal do křížku s hlídkou městských strážníků a jednoho se mu podařilo odzbrojit. "Během jejich zásahu jim sebral služební pistoli a tonfu. S pistolí se pak pokusil na jednoho ze strážníků vystřelit, ale neuměl s ní manipulovat, takže k výstřelu nedošlo," řekl Právu policejní mluvčí Ladislav Bernášek.

Podle něj tak mladý útočník strážníky zranil jen lehce, jednoho udeřil pěstí, druhého ukradenou tonfou.

Když na místo dorazila hlídka Policie ČR i s ženou, která oznámila napadení, mladík začal přes výzvy policistů na jejich vůz střílet.

"Zasáhl vozidlo, policisté situaci vyhodnotili a střelbu opětovali a mladík na místě zemřel. Vše se odehrálo plně v souladu se zákonem, vystřelili celkem čtyřikrát," dodal Bernášek.

Policejní vůz se stopou po kulce na předním sloupku nad zrcátkem. Foto: ČTK/Třeštík Jan

Podle mluvčí pražské záchranné služby zemřel asi 30letý muž na místě. Dva strážníky ve věku 28 a 55 let převezla záchranná služba se středně těžkým zraněním na traumatologické oddělení nemocnice Na Bulovce.

Strážníky čeká vysvětlování

Policie předběžně vyhodnotila zásah jako přiměřený, dále bude zkoumat totožnost mrtvého a také možný motiv napadení ženy. "Je možné, že ji chtěl oloupit, nebo se pokusit o znásilnění," poznamenal mluvčí.

Městská policie se v neděli k incidentu oficiálně nevyjádřila. Podle informací Práva ale bude strážníky čekat vysvětlování.

"Budou muset vysvětlit, jak je možné, že přišli o služební zbraň, zda zasahovali v souladu se standardním služebním postupem. Když se ubránila napadená žena, je divné, že dvojici strážníků nadělal útočník takové potíže," řekl Právu jeden z pracovníků městské policie, který nechtěl být jmenován.

Podle něj byl ale útočník zřejmě extrémně agresivní a rozhodně se nepral poprvé.

Policejní zásahy, které skončily smrtí
16. července 2001 - Dopravní policista z Mělníka při pronásledování odcizeného vozidla omylem zastřelil šestačtyřicetiletou chodkyni.
10. září 2001 - Policisté ze zásahové jednotky zastřelili v bytě v mostecké Nezvalově ulici muže, který ohrožoval svého spolubydlícího.
18. října 2001 - Policisté zastřelili po automobilové honičce v Praze-Braníku třicetiletého muže z Berounska a jeho o pět let mladší společnici smrtelně zranili. Muž, který půl roku předtím opustil brány vězení, spáchal sérii loupežných přepadení.
7. listopadu 2001 - Sedmadvacetiletého policistu, který chtěl zřejmě přepadnout obsluhu čerpací stanice v Karviné, zastřelila zasahující policejní hlídka.
25. prosince 2001 - Policista z Kaplice na Českokrumlovsku zastřelil čtyřiačtyřicetiletého muže, který na policisty zaútočil noži. Hlídka přijela na místo kvůli telefonátu, že muž vyhrožuje své družce zabitím.
17. ledna 2003 - Pražští policisté zastřelili řidiče pronásledované dodávky. Po ukradeném autě začali střílet poté, co jeho řidič odmítal zastavit.
25. března 2004 - Policista v Psárech u Prahy zastřelil prchajícího zloděje, který se vloupal do jednoho z domů. Po příjezdu přivolané policejní hlídky začal lupič utíkat, pronásledován jedním z policistů. Při následné potyčce vyšel ze služební zbraně samovolně výstřel.
4. dubna 2004 - Severočeská zásahová jednotka zastřelila u hypermarketu Globus v Trmicích na Ústecku muže, kterého měla zatknout na žádost Národní protidrogové centrály. Dva policisté byli při zásahu zraněni.
15. dubna 2004 - Policisté v brněnské městské části Slatina použili zbraň proti cizinci, který ujížděl v noci ve voze Audi před policejní hlídkou. Střely muže smrtelně zranily, zemřel v autě na dálničním přivaděči.
10. dubna 2005 - Policejní hlídka zastřelila poblíž Vřesové na Sokolovsku muže, který ukradl terénní automobil. Řidič při pronásledování opakovaně najížděl na policisty a bránil jim v předjetí.
2. září 2005 - V Rokycanově ulici v Praze 3 byl zastřelen dvaadvacetiletý Ukrajinec. Policejní hlídka, přivolaná jednou z obyvatelek domu, vnikla do bytu, kde se prý jednomu z policistů někdo pokusil vytrhnout zbraň, přičemž vyšel výstřel.
10. června 2007 - Policisté zastřelili v Litoměřické ulici v Praze 9 muže, který tam přepadl ženu. Před střelbou zranil dva strážníky, kterým sebral pistoli a tonfu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám