Hlavní obsah

Soud řeší brutální útok na záchranáře v Ostravě

Právo, Aleš Honus

Nejzákeřnějším útokem na záchranáře na Ostravsku se v pátek začal zabývat zdejší okresní soud. Lékař a dva ošetřovatelé byli 19. února surově zmláceni skupinou obyvatelů Hotelového domu Vista v Ostravě-Zábřehu ve chvíli, kdy se zde snažili pomoci ženě, která byla v bezvědomí.

Článek

Obžalovanými jsou dva bratři Rostislav a Štefan Šarišští a jejich 47letá matka Helena Šarišská. Incident se odehrál letos poté, co obžalovaní s dalšími přibuznými během noci vypili několik litrů vodky. Ve tři hodiny ráno Helena Šarišská zkolabovala a její synové zavolali záchranku.

Po příjezdu na místo lékař zjistil, že pacientka upadla do bezvědomí vlivem těžké otravy alkoholu. "Dal jsem pokyn ošetřovatelům, aby jí změřili tlak. Mladý muž ale najednou začal křičet a kolegu nečekaně udeřil pěstí do obličeje," řekl u soudu lékař David Holeš. Dodal, že pak do pokoje přišli další členové početné rodiny a strhla se rvačka.

V té chvíli se probrala z bezvědomí i pacientka a k mlácení trojice záchranářů se přidala. Štefan Šarišský dokonce v jednu chvíli vzal ze země konferenční stolek, kterým zaútočil na lékaře. Při útoku se stolek rozbil.

Lékaři utekli

"Byl to velmi brutální útok, řezali je opravdu hlava nehlava. Záchranářům se naštěstí podařilo z pokoje utéct," řekl šéf záchranky Roman Gřegoř s tím, že šlo o nejzávažnější případ napadení na Ostravsku za několik posledních let.

"Jen v důsledku včasné reakce a sebeobrany nedošlo k vážnému poškození na zdraví," řekla žalobkyně. Jeden ze záchranářů byl na nemocenské s rozsáhlými pohmožděninami zhruba tři týdny, ostatní o něco kratší dobu. Matka a její synové u soudu svého činu litovali. Rostislav Šarišský se snažil své jednání vysvětlovat tím, že se záchranáři vůči jeho matce chovali nevhodně a třásli s ní.

"Pamatuji si, že jsem ho udeřil jednou. Jestli to bylo vícekrát, pak se omlouvám. Kdybych byl střízlivý, nic by se nestalo," řekl Rostislav Šarišský. Podobně vypovídal i jeho starší bratr. Podle lékaře byl útok naprosto nečekaný a nepředcházela mu žádná slovní potyčka.

Kvůli tomu, že k soudu nedorazil jeden ze svědků, bylo jednání odročeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám