Hlavní obsah

Po Pitrovi začne pátrat už i Interpol

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud vydal evropský i mezinárodní zatykač na Tomáše Pitra. Podnikatel odsouzený k pětiletému trestu si v pondělí vyzvedl na poště výzvu soudce k nástupu do výkonu trestu, ale místo toho, aby se hned druhý den dostavil do vězení, zmizel. Soudce Petr Novák zároveň rozhodoval o tom, zda Pitrovi propadne patnáctimiliónová kauce.

Článek

Podle informací Práva soudce nechal kauci propadnout. Odmítl to ale potvrdit s tím, že nejprve musí informovat účastníky řízení.

Propadnutí není definitivní, Pitrova matka, která kauci platila, si může podat stížnost a o té by pak rozhodoval pražský vrchní soud. Pokud by dal za pravdu Novákovi, "peníze by byly převedeny na příslušný účet státu," uvedl soudce.

Policie po Pitrovi párá

Již ve středu vydal Novák příkaz k dodání Pitra do výkonu trestu, což zalarmovalo policii. "Vyhlásili jsme proto hned 6. června celostátní pátrání po panu Pitrovi," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták. Hledání pokračuje zatím bez úspěchu. Policie ale prověřuje i informace Práva, že Pitr může ležet v jednom nejmenovaném psychiatrickém sanatoriu na severu Čech.

Ani Novák stále netuší, kam šestatřicetiletý Pitr zmizel. "Určitě nemá platné cestovní pasy, ale nemohu vyloučit , že si opatřil falešné," podotkl k možnosti, že by podnikatel vycestoval mimo republiku.

Neúplná lékařská zpráva

Pitr měl výzvu v nastoupení do vězení podle odeslaného faxu převzít v pátek, tudíž měl právě v pondělí nastoupit do vězení. Ve skutečnosti si ale výzvu převzal až v pondělí. Místo nástupu ale dorazila žádost o odklad. "Nebyla u ní žádná lékařská zpráva, proto jsme urgovali obhájkyni, aby nám její originál poslali," uvedl Novák.

Ve středu nakonec soud lékařskou zprávu obdržel, ale bylo v ní bez dalších podrobností řečeno, že Pitr absolvoval psychiatrické vyšetření v Ústí nad Labem a že se necítí dobře. "Ve zprávě nejenže nebyly místo či důvod hospitalizace odsouzeného, ale dokonce ani datum, kdy vyšetření proběhlo a kdy byla tato zpráva vyhotovena. V tu chvíli jsem vydal příkaz k dodání do výkonu trestu a rozjelo se pátrání," vysvětlil důvody svého jednání Novák, který byl až do čtvrtka na školení soudců v Jeseníkách.

Po svém návratu se spojil s policisty, kteří mu popisovali své kroky. Obvolávali prý i Pitrovy advokáty, kteří shodně uváděli, že neznají místo podnikatelovy domnělé hospitalizace. Obhájce Tomáš Sokol prý policii dokonce řekl, že i kdyby to místo znal, neprozradí ho. Za několik málo minut pak údajně Sokol sám volal policistům a řekl jim, že o vyhlášeném pátrání už informoval svého klienta.

Pitr možná ví, kde ho policisté hledají

Soudce se obává, že Pitr bude spraven o postupu a všech krocích policistů, kteří po něm pátrají. "Má totiž u policie hodně kamarádů a někteří bývalí policisté pro něj pracují. Sama policie už během čtvrtka vyslovila obavu, že Pitr dost dobře o všem ví z policejních zdrojů," dodal Novák.

Pitr dostal pětiletý trest za daňové delikty. Je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi. Ve dvanáct let starém případu byl s Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži pravomocně uznán vinným z krácení daní. Provod byl rovněž odsouzen k pěti letům.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr znovu neuspěl s obnovou svého procesu

Podnikatel Tomáš Pitr neuspěl se svou stížností proti dřívějšímu rozhodnutí zamítnout obnovu jeho procesu v případě daňových deliktů, za které byl odsouzen...

Výběr článků

Načítám