Hlavní obsah

Třináctiletý otec z Klatovska bude mít hlídače

Právo, pab
KLATOVY

Na třináctiletého školáka z Klatovska, který se na přelomu roku stal nejmladším otcem v České republice, bude nejméně půl roku dohlížet pracovník probační a mediační služby. Rozhodl tak klatovský soud ve čtvrtek v neveřejném jednání. Nařízení soudu je výchovným opatřením, jelikož školák není pro svůj nízký věk trestně odpovědný.

Článek

Případ incestu, při němž chlapci jeho o čtyři roky starší sestra v lednu porodila dítě, policisté vyšetřovali jako trestný čin znásilnění. Původně pátrali po neznámém pachateli, když jim sedmnáctiletá dívka přišla loni v pokročilém stadiu těhotenství oznámit, že ji znásilnil cizí muž. Později přiznala, že ji k souloži přinutil vlastní bratr. S ním také otěhotněla. Kriminalisté pak případ odložili s tím, že tak mladého pachatele nelze trestně stíhat.

Dohled chtěla žalobkyně

Podrobnosti k rozhodnutí soudu nechtěl nikdo komentovat. "Nemohu k tomu nic říci. Ještě to není v právní moci," vysvětlil samosoudce Jaromír Veselý. Se stejným zdůvodněním odmítla vyjádření i okresní státní zástupkyně.

Právě dohled probačního úředníka navrhovala soudu žalobkyně jako jednu z možností výchovného opatření. Soud měl ještě možnost mladíka zařadit do výchovného terapeutického programu ve středisku výchovné péče a nebo ho poslat do ochranné ústavní výchovy.

Podle vedoucí oddělení probačních a mediačních činností pro mládež Zuzany Kynclové probační úředník nezletilce hlídá a vede ho k tomu, aby nenastaly žádné další problémy.

"Na prvním místě je kontakt s nezletilcem, jeho rodinou a se školou. Pokud dojde v té rodině k nějaké krizi, dovedu si představit, že probační úředník je tam denně. Neznamená to ale, že by nezletilce sledoval na každém kroku. Samozřejmě záleží na tom, jak situaci vyhodnotí. Denní kontakt je výjimečnou záležitostí," upřesnila Kynclová.

Opatření může soudce zase zrušit

Probační úředník musí podle zákona nejméně jednou za šest měsíců zpracovat zprávu, ve které informuje předsedu senátu soudu pro mládež, který dohled uložil, o průběhu výkonu dohledu, o plnění uložených výchovných opatření nezletilým a o jeho osobních, rodinných a sociálních poměrech a aktuální životní situaci. Pokud se hoch osvědčí, může soudce opatření zrušit.

Dítě zplozené sourozenci matka po porodu odložila do dětského domova pro batolata v Aši na Chebsku. Lékaři se u něho obávali zdravotních problémů. Dítě se mohlo narodit například s těžkou poruchou plic a trávicího systému. Hrozilo také mentální postižení nebo srdeční vady. Žádná z těchto neblahých prognóz se během důkladného vyšetření zdravotního stavu nenaplnila. Po několika týdnech chlapečka adoptovali náhradní rodiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám