Hlavní obsah

Pašerák se vyhne českému vězení, soud ho nevydal

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Podnikatel Miroslav Janeček z Tachova byl hlavou dvacetičlenného gangu, který koncem 90. let ve velkém pašoval do České republiky líh. Loni v květnu ho za krácení daně poslal Krajský soud v Plzni na pět let do vězení. Janeček ale do vězení nenastoupil a zmizel. Minulý týden ho zadržela německá policie na základě eurozatykače vydaného letos v lednu.

Článek

Po předvedení k soudci ve Weidenu byl pašerák do několika minut volný. Soudci stačilo, že nesouhlasil s vydáním pro výkon trestu do Čech. Janeček využil toho, že má kromě českého i německé občanství, a to se mu vyplatilo.

"Soudce se ho zeptal na to, zda souhlasí s vydáním. On nesouhlasil, a tak byl propuštěn," řekl tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže. Podle krajského soudce Přemysla Špicara, který Janečkův případ projednával, není důvod rušit zatykač, který je vydán na Janečka jako českého občana.

Prostudování případu může trvat měsíce

"Je to pojistka proto, kdyby vycestoval do jiné země," vysvětlil Špicar, který nyní zvažuje, že cestou ministerstva spravedlnosti požádá německou stranu o to, aby si Janeček odpykal trest v tamním vězení. Německá justice by tak zřejmě musela celý případ podrobně prostudovat a posoudit, zda právní předpisy, kterými se řídil český soud, platí i pro Německo.

To může trvat několik měsíců.. Pokud Janeček zůstane v Německu, má jistotu, že se vyhne českému vězení. Německý soudce, který Janečka propustil, nechtěl své rozhodnutí nijak komentovat s odkazem, že informace podává jen tiskový mluvčí soudu. Ten je ale celý týden na dovolené.

Janeček společně s Pavlem Procházkou patřili podle soudu k mozkům celé pašerácké bandy, jednali s italskými, řeckými nebo francouzskými lihovary a zajišťovali nelegální dovoz šestadevadesátiprocentního lihu do Čech. Starali se také o výměnu průvodních dokladů přes celní kontrolu, kde místo lihu uváděli čistící prostředky, palety nebo podobné zboží. Kamióny s lihem mizely na severní Moravě.

Žaloba i za pašování cigaret a alkoholu

Janečka státní zástupce žaloval také za rozsáhlé pašování cigaret a alkoholu za stamilióny, na kterém se měl podílet i celník z Rozvadova. V tomto případě soud Janečka obžaloby zprostil. Janečkovo jméno rovněž figurovalo v případu ústeckého soudce Jiřího Berky.

Podle některých spekulací měl být Janeček zapleten do přípravy vraždy správce konkurzní podstaty Vladimíra Komedy , důležitého svědka v případu soudce Berky. Janeček měl údajně zprostředkovat schůzku objednavatele vraždy s nájemným zabijákem z Tachova.

Reklama

Výběr článků

Načítám