Hlavní obsah

Na školním výletě z něj udělali invalidu, dostane 15 miliónů

Právo, Novinky, ČTK, pno, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Škola v Cizkrajově na Jindřichohradecku musí rodině dvanáctiletého Filipa Němce zaplatit téměř patnáct miliónů korun. Krajský soud v Českých Budějovicích potvrdil hlavní část rozhodnutí jindřichohradeckého okresního soudu a uznal odškodnění za snížení společenského uplatnění chlapce po úraze. Částka se sníží pouze o 264 tisíc korun, které činilo bolestné.

Článek

Odškodné v této výši přiřknul již v únoru jindřichohradecký okresní soud. Škola se však proti rozhodnutí soudu odvolala. [celá zpráva]

Chlapec se během školního výletu koupal v Jemnici na Vysočině. Pod vodou zůstal asi deset minut. Tehdy osmiletý Filip utrpěl těžkou újmu na zdraví. Tu podle soudu zavinil nedostatečný pedagogický dohled a nedodržení bezpečnostních předpisů. Od té doby je chlapec těžce postižený a odkázaný na cizí pomoc.

Chlapcova rodina chce získané peníze použít na experimentální léčbu kmenovými buňkami v Dominikánské republice. Filipovi rodiče nyní zaplatí první část transplantace kmenových buněk z miliónové částky, o níž už dříve rozhodl krajský soud.

Na další léčbu, která by měla následovat po půl roce, ale zatím rodina peníze nemá. Jen 700 000 až 800 000 korun stojí infuze, další peníze si vyžádá cesta a pobyt v Dominikánské republice.

Kromě Filipa s matkou se zúčastní léčby také překladatel a chlapcův lékař. Do Dominikánské republiky odletí v červnu či červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám