Hlavní obsah

Pitr opět požádal o odklad nástupu do vězení

Právo, rav
PRAHA

Odsouzený kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr se znovu vyhnul nástupu do výkonu trestu. V pondělí požádal prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola faxem o další odklad nástupu do vězení s tím, že je prý opět hospitalizován. Právu to potvrdil soudce Petr Novák, který Pitrovi poslal minulý týden výzvu k odchodu do věznice.

Článek

Pitr nezvedá telefony a jeho obhájce Sokol se odmítl k věci vyjádřit. Ani soudce tedy dosud neví důvod či místo podnikatelovy hospitalizace, protože ve faxu nebyly kromě žádosti o odklad žádné podrobnosti.

Soudce: Jsem zklamán

"Pan Pitr opět získal pár týdnů odkladu. Je zajímavé, že ještě v pondělí byl naprosto zdráv a předminulý týden hrál dokonce fotbal. A najednou je naprosto nemocný. Jsem asi starý a blbý, protože jsem věřil, že tentokrát půjde s jeho nástupem do výkonu trestu vše bez problémů. jsem jeho jednáním zklamán," řekl Právu Novák, který je nyní na školení pražských soudců v Jeseníkách.

Nyní musí počkat, až Pitrova strana dodá soudu lékařské zprávy o důvodech podnikatelovy hospitalizace. "Tyto materiály poté předložíme odborníkům k posouzení. Pokud zjistí, že zdravotní stav odsouzeného umožňuje jeho nástup do vězení, Pitrovu žádost zamítneme. On si ale může podat stížnost a o té by pak musel rozhodovat pražský vrchní soud," popsal to, co se zřejmě bude dít v příštích dnech, soudce Novák.

Stejná situace jako loni

Současná situace je podle něj naprosto stejná jako loni. Pitr měl totiž poprvé nastoupit do vězení již 5. října 2006, ale těsně před tímto datem byl hospitalizován, údajně kvůli vyhřezlé ploténce. Jeho advokátka proto požádala odklad trestu ze zdravotních důvodů.

Po desetidenní léčbě podnikatel nemocnici opustil, ovšem soud tehdy výkon trestu odložil z toho důvodu, že mezitím podnikatel požádal o obnovu procesu. S tou později neuspěl a Novák mu tedy na konci letošního května znovu poslal výzvu k nástupu do vězení.

Pitr dostal trest za daňové delikty. Je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi. Ve dvanáct let starém případu byl s Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži pravomocně uznán vinným z krácení daní. Provod byl rovněž odsouzen k pěti letům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám