Hlavní obsah

Cizinecká policie si neví rady s falešnými pojistkami

Právo, Jan Rychetský
PRAHA

Po reportáži Práva o tom, že Cizinecká policie v Praze akceptuje od cizinců žádajících povolení dlouhodobého pobytu u nás falešná potvrzení o zdravotním pojištění, se začala zajímat o zdroje reportéra Práva a vyžádala si od něj důkazy.

Článek

Kdyby se její pracovníci namáhali přečtením ruskojazyčných novin, které se povalují po jejích prostorách, mohla by si zjistit totéž, co reportér Práva: pokoutní prodavači otevřeně nabízejí prodej pojistek, které se vzápětí ukáží jako falešné. Soukromě se ani před cizím člověkem, reportérem Práva, netajili tím, že jsou bezcenné a dobré jen pro Cizineckou policii a získání dlouhodobého pobytu. Žádná nemocnice by je neuznala.

V pražské úřadovně cizinecké policie v Koněvově ulici si beru pohozené ruské noviny vydávané v Česku Inform Praga. Nedaleko odtud je na obrubníku přilepený leták, který nabízí pojištění pro prodloužení víza za 600 korun na rok s číslem mobilního telefonu. Valná většina těchto prodejců nemá ze zákona nutný souhlas a registraci České národní banky, tudíž podnikají neoprávněně. Pak už jen přemluvit ruskou kamarádku, ať jde do toho, a začínáme "porusky" volat.

Jen pro policii

K tomu máme smyšlenou legendu, že si chce jako vysokoškolská studentka prodloužit vízum v Česku. První je mobil z letáku. "U policie to projde. Před měsícem jsme to prodávali a bez problémů. Nicméně asi chápete, že za šest set není možné, abyste v tom měla lékařské ošetření. Sejdeme se zítra na I. P. Pavlova a prozvoníme se," žvatlá mladík.

Pak obvoláváme inzeráty ze zmíněných novin. Na prvním není uvedena žádná firma, jen mobily. "Dovolali jste se do Brna. Tady to stojí 1185 korun, ale v Praze je to levnější," radí Ruska a diktuje pražský mobil. To nám stačí ke zjištění, že i u brněnské Cizinecké policie fungují podivné pojistky. Následně zkoušíme firmu Bílá Vrána z Václavského náměstí. Nabízejí za 1000 korun pojistku zvanou Galaxie. Když se však kamarádka zeptá, jaké ošetření pokrývá, dozví se: "Jen pro policii."

Ve společnosti G. E. S., která sídlí v Churchillově ulici, prý mohou zařídit několik druhů pojištění, přitom nejlevnější za 800 Kč. "Ale tohle pojištění by u cizinecké policie nemuselo projít, protože tam teď dělají kontrolu," dozvídáme se. Jako poslední oslovujeme Eskalibor také z Václaváku. Tady je pojistka za 700 Kč. "Pouze pro prodloužení víza u policie, pouze pro to," opakuje hlas na druhém konci telefonu.

Také chceme vědět, jakou službu prokáží "pojištěnému" ukrajinská pojištění. Máme v ruce pojištění Dobrobut, které nabízejí někteří oslovení prodejci a uznává policie. Jako dívka s naraženým kotníkem, jenž už tři dny pořádně otéká, voláme na její asistenční službu Albur. Tam se dozvíme, že spoluúčast je kolem třiceti tisíc korun a větší zranění je třeba doložit lékařskou zprávou. Virtuální dívka s modrým kotníkem by tedy měla smůlu.

Nakonec ještě volám zpět do pražského oddělení Cizinecké policie, teď na informace. Jako podnikatel, jenž chce zaměstnat Ukrajince, se ptám, jaké potřebují pojištění. Úřednice už podle hlasu absolutně znuděná svou prací nechce rozumět, otázky ji otravují. "Je dobré, když doloží pojištění od české pojišťovny, ale nesmíme za to lobovat. Navíc oni to nebudou chtít, je to moc drahý. Raději si zaplatí tisícovku a mají pojištění," poradí nakonec.

Myslíte si, že zdravotní pojištění za 600 korun na rok je v pořádku, ptám se mluvčí pražského cizinecké policie Nely Gajdůškové. "To nedokáži posoudit. Cizinecký zákon netvořím," odvětí. Může taková pojistka pokrýt zákonem dané náklady do výše minimálně 30 000 EUR? "No, to zřejmě nemůže," ona na to. Teď už se ptám bezradně jen sám sebe, jak je tohle možné? Člověk se pak nemůže divit, že Cizineckou policii někteří nazývají líhní korupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám