Hlavní obsah

Policista stíhán za postřelení kolegů a hostinského

Novinky, Patrik Biskup
PLZEŇ

U soudu bude mít dohru dubnová střelba při policejním zákroku v plzeňské restauraci U Kata. V domnění, že v hostinci řádí zloděj, tehdy vnikli do objektu čtyři policisté, z nichž jeden tam vypálil pět kulek ze služební pistole a trefil přitom rozespalého hostinského a dva své uniformované kolegy. Ti museli být ošetřeni v nemocnici.

Článek

"Policista byl obviněn z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," potvrdila ve středu plzeňská státní zástupkyně Jaroslava Pašková. Bližší informace zatím nechtěla sdělit s tím, že dnes bude obviněného policistu vyslýchat.

Policejní zákrok odstartoval planý poplach, když elektronické zabezpečovací zařízení policistům signalizovalo narušení objektu. "Čtyři policisté postupně vešli do osvětlené dlouhé chodby. Vzájemně se zajišťovali a začali objekt prohledávat. Slyšeli šramot a pojali podezření, že je uvnitř pachatel, jehož vyzvali opakovaným 'Jménem zákona!' k opuštění úkrytu," uvedl mluvčí plzeňských policistů Petr Kovář.

Jeden z policistů pak prý zahlédl v osvětlené místnosti postavu s pistolí v ruce. "Opět muže vyzvali, aby odhodil zbraň a opustil úkryt, jinak že proti němu použijí zbraň. Na výzvu opět nikdo nereagoval. Za okamžik se ve dveřích místnosti znovu objevila postava muže se zbraní v ruce. Vzhledem k tomu, že byly bezprostředně ohroženy životy zakročujících policistů, použil jeden z nich služební zbraň a pětkrát vystřelil směrem k pachateli," popsal dále Kovář.

Střelil hostinského do nohy

Majitel restaurace Miroslav Svoboda se tehdy proti policejní verzi ohradil. "Slyšel jsem ukrutný řev na chodbě. Někdo tam pořád křičel: Tak vylez ven. Vstal jsem z postele, vzal do ruky plynovou pistoli a otevřel dveře do chodby. V místnosti, kde jsem stál, se svítilo. Pak nějaký policista, který mne viděl, zakřičel, ať položím zbraň. Couvnul jsem zpátky, položil pistoli a nakročil do dveří beze zbraně, jen v trenýrkách a tričku. Vtom se ozvaly výstřely a jedna kulka mi prošla nohou. Já jsem plynovou pistoli vůbec nepoužil a už ji ani nedržel v ruce," prohlásil hostinský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám