Hlavní obsah

Muž nízký trest za týrání syna nepřijal

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Tři roky s podmíněným odkladem na pět let. Takový je středeční verdikt Okresního soudu ve Znojmě v případu Pavla Rojíka, který čelil žalobě ze spáchání trestného činu týrání svěřené osoby. Rozsudek, jehož částí bylo nařízení ambulantního protialkoholního léčení je však nepravomocný.

Článek

Pětatřicetiletý Rojík svůj mírný trest nepřijal a hned v soudní síni se odvolal proti jeho výšce. Soudce byl přitom k muži, který týraného syna dohnal až k pokusu o sebevraždu, zřejmě opravdu shovívavý.

Podle žaloby 28. října loňského roku vzal Rojík výchovu do vlastních rukou a po výprasku se šestiletý krvácející Pavlík rozhodl k zoufalému činu. Chtěl spáchat sebevraždu, prý aby měl klid, protože stejnými slovy mu rodina vysvětlila nedávnou smrt jeho prababičky.

Rýhy na krku si všimla učitelka ve škole

Odešel tedy na dvůr, vzal si silonový provaz na vázání balíků slámy a uvázal si oprátku na žebříku. Chlapec měl štěstí, záměr se mu nepovedl, provaz se rozvázal. Přesto mu na krku zůstala patrná typická rýha. Babička Marta, která početné rodině vládla, rozhodla, že zůstane doma, než rýha zmizí a o činu nesměl nikdo promluvit. Přesto se událost nepovedlo utajit. Rýhy si i po týdnu všimla učitelka ve škole a odstartovala vyšetřování.

Policisté hnali k zodpovědnosti otce, ten ale u soudu mluvit nechtěl a tak jediný, kdo promluvil, byla právě babička Marta. "Opravdu nevíme proč to udělal, byl občas neposlušný, někdy dostal, ale to proto, aby nám nepřerostl přes hlavu," vysvětlovala soudci.

Otec měl raději starší sestru

Týraný chlapec neměl v početné rodině jednoduchý život. Má vadu řeči a ne každý z rodiny měl dostatek snahy a trpělivosti mu pozorně naslouchat, aby rozuměl. Otec měl raději jeho starší sestru a ta Pavlíkovi rozdílnou náklonnost otce připomínala.

Když hledal útěchu u matky, se zlou se potázal. Podnapilý otec se po návratu z hospody domáhal plnění manželských povinností a syn v ložnici byl velmi nevhod. Tak ho tloukl. Dnes je ale chlapci lépe, po policejním šetření případu skončil ve speciální internátní škole a logoped dohlíží na nápravu jeho řeči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám