Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil čtrnáctileté tresty pro vrahy stařenky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na čtrnáct let za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Antonína Hoštického (32) a Karla Zoubka (29) za vraždu důchodkyně Boženy Kubové (83) z Horních Bojanovic na Břeclavsku. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 14. března, proti kterému se oba vrazi odvolali.

Článek

Obžalovaní, jak vyplynulo u soudu, v noci ze 13. na 14. července 2001 vnikli do domu poškozené, kterou svým příchodem probudili. Protože se však stařenka bránila, Zoubek ji rdousil, než přestala klást odpor. Poté ji ještě společně stáhli z postele na podlahu a tam na ni navršili matrace a neprodyšné textilie, které jí dále znemožnily dýchání. V důsledku dušení u ní došlo k infarktu myokardu, na který na místě zemřela.

Pak oba násilníci prohledali místnost, z níž odcizili nejméně tisíc korun. Hoštický se u VS domáhal zrušení rozsudku a překvalifikování jeho jednání pouze na trestný čin porušování domovní svobody. Tvrdil, že vraždil Zoubek a on sám se vůči poškozené žádného násilného jednání nedopustil. KS podle něj při závěrech o jeho vině vycházel pouze z hypotéz, neboť skutkový děj nebyl údajně zcela jednoznačně zjištěn.

Zproštění obžaloby požadoval i Zoubek, přičemž vinu svaloval zase na Hoštického. KS se podle něj opíral jen o výpověď Hoštického a svědků, kteří vypovídali pouze o tom, co se dozvěděli od něj. Zdůraznil rovněž, že Hoštický měl také motiv když jedině on znal poškozenou a tedy mohl mít zájem na tom, aby zemřela a nemohla jej usvědčit. Poukázal i na to, že u KS byla vyslechnuta svědkyně, která potvrdila, že Zoubek byl v době činu s ní doma.

VS však argumenty obžalovaných neakceptoval. "Krajský soud provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Vina obou je jednoznačná," konstatoval mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud řeší pět let starou vraždu stařenky

Krajský soud v Brně začal v úterý znovu projednávat případ brutální vraždy 78leté stařenky z Horních Bojanovic na Břeclavsku z roku 2001. Tu mají podle...

Výběr článků

Načítám