Hlavní obsah

Podnikatel Tomáš Pitr možná nastoupí ve středu do vězení

– PRAHA
Právo, rav

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr pravomocně odsouzený za 12 let staré daňové delikty k pěti letům vězení by mohl svůj trest nastoupit už tuto středu. "Dnes jsem pana Pitra vyzval k nástupu do výkonu trestu. Počítám s tím, že si mou výzvu v úterý osobně vyzvedne. Nastoupit do vězení má den po obdržení této výzvy," řekl v pondělí Právu soudce Petr Novák, který měl Pitrovu kauzu na starosti.

Článek

Připustil, že pokud Pitr v úterý osobně dorazí a výzvu převezme, další den, tedy ve středu zamíří do vězení. Novák už prý o výzvě k nástupu do vězení informoval Pitrovu obhájkyni. "Pan Pitr byl v otázce doručování a vyzvedávání pošty vždy seriózní, takže nepočítám s tím, že by zde nastal nějaký problém. V případě, že si výzvu nevyzvedne, bude mu doručena," doplnil soudce.

Pitr s odchodem za mříže počítá

"Nemyslím si, že by to bylo tak rychle. Počítám, že mi to poslali poštou, se svou advokátkou jsem ještě nemluvil. Zatím neplánuji, že bych tam jel osobně, ale je to možné. Buď to dostanu přímo do ruky, nebo poštou," reagoval na informace Práva Pitr.

Podnikatel odmítl, že by se mínil nástupu do věznice vyhýbat a svůj trest prý nastoupí. "Nedá se nic dělat. Co mi zbývá, schovávat se nebudu. Minulý týden jsem šel na Finanční úřad v Praze 3 zaplatit údajnou škodu 23 miliónů korun, kterou jsem podle rozsudku měl způsobit. Tam mi ale řekli, že žádná škoda jim nevznikla nic takového tam neevidují," dodal Pitr.

Podnikatel už jednou trest nastoupit měl. Kvůli zdravotním problémům s vyhřezlou ploténkou ale skončil v nemocnici. Jeho současný zdravotní stav je prý ale lepší, přesto má údajně problémy. "To víte, s těmi nervy kolem toho všeho, to mi určitě na zdraví nepřidá," podotkl.

Soudce Novák mohl o Pitrově opakovaném nástupu trestu rozhodnout až poté, kdy mu bylo doručeno již pravomocné usnesení pražského vrchního soudu. Ten v dubnu zamítl podnikatelovu stížnost proti loňskému prosincovému rozhodnutí Novákova senátu neobnovit soudní proces s Pitrem a spol.

Za krácení daní pět let

Pitr je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi. Ve dvanáct let starém případu byl společně s podnikatelem Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži pravomocně uznán vinným z krácení daní. Provod dostal rovněž pětiletý trest.

Podnikatelé sice od počátku vinu odmítali, podle rozsudku však s pomocí fiktivních faktur neoprávněně vymáhali po finančních úřadech vrácení daní. Stát tak podle soudů ošidili o 51 miliónů korun. V prvním kole líčení nejdříve padl osvobozující verdikt, který ale odvolací soud zrušil a vrátil k novému projednání. Ve druhém kole procesu zazněl odsuzující verdikt.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr už je doma, může nastoupit do vězení

Schopen nástupu do výkonu trestu, takový je verdikt odborné komise Vězeňské služby (VS), která zkoumala zdravotní stav odsouzeného Tomáše Pitra. Kontroverzní...

Policie chce obžalovat Pitra kvůli Setuze

Policie po pěti letech uzavřela vyšetřování zřejmě největší kauzy týkající se Setuzy, ve které figuruje kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr. Pro podezření...

Výběr článků

Načítám