Hlavní obsah

Policie prošetřuje videonahrávku učitele mlátícího žáka

Právo, Aleš Fuksa
JABLŮNKA

Postarší učitel zmlátil žáka přímo ve třídě Základní školy v Jablůnce na Vsetínsku. Pedagogův zkrat natočil jeden ze školáků na mobil. Později nahrávku zveřejnil na internetu. Napadený žák neutrpěl žádná zranění. Fyzický útok na dítě řeší policisté teprve od pátku. Podle psychiatra by měli mít pedagogové podobný psychoterapeutický výcvik jako záchranáři.

Článek

"Bližší informace nemůžeme podat. Prošetřujeme všechny okolnosti, ne jen ty viditelné na videu. Nevíme, zda se jednalo o jednorázový zkrat nebo opakovanou reakci učitele," uvedla vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Zástupce ředitele Základní školy v Jablůnce Ivan Šošolík pro ČTK uvedl, že učiteli se stalo podobné selhání poprvé a již za něj byl dostatečně potrestán. I nadále může vyučovat. Podobný prohřešek se ale nesmí opakovat.

Psychiatr: děti často provokují

Dětský psychiatr Vítězslav Kouřil tvrdí, že vina není jen na pedagogovi. "Děti hrají stále častěji učitelům na nervy a zároveň čekají na správný okamžik například pro natočení videa. Bohužel se nejedná o ojedinělou situaci. Hezky na tento fakt například poukázali autoři celovečerního snímku Vratné láhve. V případě pana Svěráka šlo ale pouze o decentní zkrat," konstatoval Kouřil.

Podle něj hrozí délesloužícím pedagogům takzvaný "syndrom vyhoření", který otupí hodnotu jejich práce a přiblíží jejich profesnímu selhání. "To je přesně případ z Jablůnky. Každý pedagog tomu může určitým způsobem předejít. Je důležité si uvědomit, kdy si člověk sahá na dno," míní psychiatr. Kouřil zároveň zastává názor, že pedagogové by měli mít v současné době podobný psychoterapeutický servis na zvládání krizových situací jako policisté či záchranáři.

Do péče psychologů patří podle Kouřila i napadený žák a celá třída. "Pod tím videem je podepsaný každý," vysvětlil dětský psychiatr. Rodičům školáka, se kterým učitel cloumal, pak vzkazuje, aby udrželi své emoce na uzdě a zvážili, do jaké míry se na celém případu podepsal jejich syn.

Nahrávka na internetu byla vytržená z kontextu, zachycovala jen učitelovu reakci. Co se opravdu dělo při hodině, dosud není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám