Hlavní obsah

Lustrace policistů: jedno osvědčení muselo ministerstvo změnit

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když ministr vnitra Ivan Langer (ODS) letos v únoru nařídil nové lustrace necelé tisícovky vysokých policejních důstojníků, odůvodňoval tento krok mimo jiné i tím, že předchozí prověrky provázela některá pochybení. Podle zjištění Práva se ale závažné chyby nevyhnuly ani současné vlně lustrací. Jedno z nově vydaných pozitivních osvědčení totiž muselo ministerstvo změnit.

Článek

Počet nově objevených policistů, kteří se v minulosti zapletli s komunistickou tajnou policií (StB), se tak z původních patnácti lidí snížil na čtrnáct. Případ chybně vydaného osvědčení se podle informací Práva týká jednoho z důstojníků policejního prezidia spadajícího pod dopravní policii. Na verdikt bezpečnostního odboru ministerstva si úspěšně stěžoval.

"Ano, je pravda, že jsme jedno lustrační osvědčení museli změnit, protože bylo vydáno na základě špatných informací od vojenského zpravodajství. Po vyjasnění celé záležitosti tento důstojník obdržel negativní lustraci," řekl k tomu Právu Langer.

Chyby by se stávat neměly

Podle jeho předchůdce ve funkci a současného stínového ministra vnitra za ČSSD Františka Bublana jde ale o závažné pochybení, které by se nemělo stávat. "Může to mít negativní vliv na důvěryhodnost toho konkrétního policisty. Přestože se posléze ukáže, že byl pozitivně lustrován neoprávněně, zůstane na něm stín, který se obtížně smazává," uvedl Bublan.

Důstojník dopravní policie dostal pozitivní lustrační osvědčení na základě toho, že byl evidován jako kandidát tajné spolupráce. Podle lustračního zákona však tento fakt k pozitivní lustraci nestačí. Stále však není jasné, kde chyba vznikla.

Vojenská zpravodajská služba se totiž brání s tím, že informace, které poskytla resortu vnitra, byly v pořádku. "Údaje od nás se v žádném případě neměnily a byly správné. Poté, co si dotyčný na rozhodnutí stěžoval, k nám pracovníci ministerstva vnitra přišli na konzultaci a rozhodnutí změnili na základě našich rad," konstatoval mluvčí vojenského zpravodajství Ladislav Šticha.

Lustrace se budou týkat 3000 lidí

Kontrolu lustrací všech policistů z policejního prezídia a členů vedení policejních okresů a krajů Langer v únoru nařídil v reakci na případ šéfa české pobočky Interpolu Pavola Mihála, který sice měl negativní osvědčení, ale byl přitom veden v seznamu spolupracovníků StB. Jeho původní osvědčení bylo vystaveno na jméno Pavel Mihál. Nová lustrace už byla pozitivní.

Právo také informovalo o tom, že policejní prezidium nechá prověřit také všechny policisty ve vedoucích funkcích z celé republiky. Tyto lustrace se mají týkat zhruba 3000 lidí. Podle zastupujícího policejního prezidenta Jana Brázdy budou muset také všichni znovu podepsat, že nebyli členy Lidových milicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám