Hlavní obsah

Za znásilnění na hřbitově padly vysoké tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud rozhodl ve čtvrtek v odvolacím řízení o udělení definitivních trestů pro trojici mužů, která před třemi lety znásilnila na plzeňském hřbitově do té doby sexuálně nezkušenou dvaadvacetiletou studentku práv. Roman Tokár, Zdeněk Ouředník a Miroslav Bureš půjdou na devět, sedm a pět let do vězení.

Článek

Odvolací soud potvrdil lednové rozhodnutí plzeňského krajského soudu. "Odvolání obžalovaných se zamítají, nejsou důvodná," prohlásil předseda senátu Bohumil Kalát.

Podle jeho slov nejsou žádné pochybnosti o věrohodnosti napadené dívky. Ta utrpěla při znásilnění těžkou psychickou újmu na zdraví. "Kvůli posttraumatické stresové poruše je vyřazena z běžného života," řekl soudce.

Dívka se vracela z pálení čarodějnic

Tresty jsou podle něj adekvátní. U již dříve devětkrát soudně trestaného Tokára a u Ouředníka zahrnují tresty i předchozí odsouzení za oloupení dvou dalších dívek, z nichž jednu Tokár rovněž znásilnil.

Proti čtvrtečnímu rozhodnutí se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Studentka práv byla znásilněna v noci na prvního máje 2004. Tokár, Ouředník a Bureš na dívku narazili, když se v noci vraceli z bujarých oslav vstupu Česka do EU. Dívka šla domů z "pálení čarodějnic", psala SMS a sedla si k tomu na lavičku před plzeňským hřbitovem.

Trojice mužů ji pod pohrůžkou násilí donutila k tomu, aby s nimi přes zeď přelezla na hřbitov a odtáhli ji do jeho zadní části. Tokár a Ouředník tam dívku povalili na zem a Tokár ji čímsi zezadu uhodil do hlavy. Ouředník s ní souložil, Tokár ji přinutil k orálnímu sexu. Dívku pak znásilnili ještě jednou.

Když odešli, přistoupil k oběti Bureš, který dosud vše zpovzdálí sledoval. Dívku povalil na zem a pokusil se o pohlavní styk. Kvůli fyzické indispozici se mu to ale nepodařilo, a tak z místa odešel. Obžalovaní se shodně hájili tím, že šlo o dobrovolný sex, že dívku k ničemu nenutili.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži dostali tresty za hromadné znásilnění

Za znásilnění, loupeže, krádež a vydírání poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni čtyřiatřicetiletého Romana Tokára na devět let, třicetiletého Zdeňka Ouředníka...

Výběr článků

Načítám