Hlavní obsah

Na Opočenského šly mdloby, soud byl odročen

– PRAHA
Novinky, Lenka Kadeřávková

Líčení se sochařem Pavlem Opočenským, který se před Obvodním soudem pro Prahu 2 zpovídá ze zneužívání nezletilých dívek a v současné době je kvůli dalšímu sexuálnímu deliktu ve vazbě, se v úterý nekonalo. Eskorta sice Opočenského v poutech přivedla, pak se ale obžalovaný omluvil kvůli bolesti zubu.

Článek

Opočenský zároveň přišel s mokrým kapesníkem, který si přidržoval na levé tváři. Když se ho soudce Ondřej Havlín zeptal, zda je způsobilý zůčastnit se líčení, Opočenský předvedl, jak mu třeští hlava. Chvílemi to vypadalo, že na lavici obžalovaných omdlí. Havlín proto líčení po čtvrt hodině odročil na konec července. Odůvodnil to i tím, že se nedostavila jedna ze svědkyň.

Nové obvinění

Obvodní soud pro Prahu 2 již jednou odsoudil Opočenského k tříletému vězení. Podle obžaloby v letech 1999 až 2002 pozval do svého nuselského bytu minimálně osm nezletilých dívek, které ho sexuálně uspokojovaly. Přímo k souloži pak došlo v jednom případě. Sochař se k činům již dříve přiznal, hájil se ale tím, že dívkám ze sociálně slabých rodin vlastně pomáhal. Učil je angličtinu a finančně je podporoval.

Po vyhlášení prosincového rozsudku se Opočenský odvolal. Pražský městský soud pak jeho případ vrátil kvůli procesním chybám opět nižší instanci k novému projednání.

V průběhu nového procesu jej však vyšetřovatelka Radka Drexlerová obvinila z dalšího zneužívání, kterého se měl dopustit na 14leté dívce, jež svědčila v jeho předchozí kauze u soudu. Okolnosti trestného činu jsou takřka stejné. Opočenský byl proto začátkem července vzat do vazby a umístěn do pankrácké věznice.

Reklama

Související články

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2....

Výběr článků

Načítám