Hlavní obsah

Unesenou holčičku nechali úředníci napospas osudu

Právo, Patrik Biskup, Vladislav Podracký
PLZEŇ

Loni v říjnu unesla Jeniffer z dětského domova v Tachově její matka Soňa Imrichová ze Sokolova a převezla jí ke svému příteli do německého Rehau. Odtud vzkázala do Čech, že dítě dobrovolně nevrátí. Soud ženě dceru odebral především pro její vstřícný vztah k alkoholu, přičemž jakoukoliv léčbu ze závislosti odmítala. Stejný problém má i její německý druh, ten navíc nastoupil do výkonu trestu za neplacení výživného.

Článek

Jak Právo zjistilo, nikdo si příliš hlavu neláme s tím, v jakých podmínkách unesené dítě vlastně žije. Oslovená kurátorka pro mládež z Městského úřadu v Sokolově Hana Trefilová se dušovala, že dělá všechno proto, aby Jeniffer co nejdříve dostala zpět do Čech. "Jsme v intenzivním kontaktu s německou stranou. Požádali jsme je o spolupráci. Nejde to všechno ale tak rychle, jak bychom si představovali. Musíme splnit všechny podmínky mezinárodní haagské úmluvy o vydávání dětí z ciziny," prohlásila kurátorka s tím, že podrobnosti o konkrétních krocích nemůže s ohledem na mlčenlivost, kterou je ze zákona vázána, sdělit.

Jenže v zahraničí nic nevědí

Pro pracovníky radnice v Rehau je podobná žádost české strany velkou neznámou.

O pobytu dítěte ve městě nemá informace matrika, ani oddělení pro přistěhovalce. Svorně tak odkazují na úřad pro mládež v Hofu.

Ale ani tam nikdo o žádosti kvůli navrácení dítěte do České republiky neví. "O tomto případu mi není nic známo," řekl na dotaz Práva vedoucí úřadu Helmut Raithel. "Navíc pokud by k něčemu takovému skutečně došlo, jde o kriminální čin. A v takovém případě zákonný zástupce dítěte, v daném případě dětský domov, musí podat trestní oznámení na příslušném policejním oddělení. Což by bylo v České republice. A to by, alespoň dle mého názoru, věc následně řešilo pravděpodobně ve spolupráci s policií naší." dodal Raithel. 

Nemáme podněty z Čech, tvrdí Němci

Koordinaci přeshraničních případů má na německé straně na starosti Grenzpolizei ve městě Furth im Wald Ani její mluvčí Sigfried Meckl o české žádosti nemá žádné informace. "Nevím o tom, že bychom podobný případ řešili," uvedl.

Policie čeká na rozhodnutí soudu

Policie v Tachově je podle svého ředitele Jaromíra Knížete připravena konat v případě, že soud nebo sociální pracovníci podají trestní oznámení za maření výkonu úředního rozhodnutí.

"Nyní do toho zasahovat nemůžeme. To, že matka nevrátila dceru zpět do dětského domova a odvezla ji za hranice, není podle názoru dozorového státního zástupce trestný čin nýbrž jen přestupek," vysvětlil Kníže.

Matka brala Jennifer často do hospod

Když za malou Jennifer přijela 22. října její matka s německým přítelem, neměli pracovníci dětského domova důvod je nepustit ven na společnou vycházku. "Jezdili za malou holčičkou pravidelně. Tentokrát si na vycházku vzali ještě další dítě této ženy. Třináctiletý hoch se ale zpátky vrátil sám," uvedl ředitel dětského domova Zdeněk Gaudek, který pak sám obcházel restaurační zařízení po městě, jestli je někde nenajde.

"Stávalo se totiž, že matka navštěvovala děti opilá. Bohužel nebyla vždy v takovém stavu, aby si mohla dítě vzít ven, mimo objekt či zahradu. Jednou se totiž s dcerou nevrátila z procházky včas. Našli jsme je v pohostinství. Tentokrát ale byla v naprostém pořádku, a stejně tak její partner. Nebyl důvod jim děti nevydat a nepustit je na vycházku. Jsme povinni umožnit styk rodičů s dítětem ze zákona," dodal Gaudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám