Hlavní obsah

Policie půl roku tajila sérii znásilnění, lidé jsou pobouřeni

Právo, Radek Plavecký
KLADNO

Čtyři případy znásilnění dívek v Kladně tamní policie úspěšně téměř půl roku tajila. Teprve tento čtvrtek zveřejnili kriminalisté zprávu, že na Štědrý večer 2006 znásilnil neznámý pachatel jednu osmnáctiletou a jednu devatenáctiletou dívku a v lednu tohoto roku znásilnil v ulicích města další dvě devatenáctileté dívky. O tom, že se v ulicích Kladna pohybuje agresivní útočník přitom policie vůbec nevarovala veřejnost.

Článek

"Pokud bychom případy zveřejnili ihned po jejich nahlášení, došlo by jak k narušení vyšetřování, tak i k vyvolání paniky mezi obyvateli města," odůvodnila mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

To ale místní obyvatelé považují za nehoráznost. "To se stalo tady v Kladně? To si dělají legraci. Pokud bych něco takového věděla, rozhodně nebudu pouštět dceru večer na diskotéky, nebo by pro ni pak manžel jezdil. Kdyby hned řekli o prvním případu, nemusely se stát ty další," divila se postupu policie místní obyvatelka Marta Junková.

Podiven je i primátor

K postupu policie se poněkud shovívavě postavil kladenský primátor. Důvodem jeho nekritického vyjádření je to, že sám jako velitel městské policie o případech také věděl. "Musím respektovat rozhodnutí kriminalistů a je v kompetenci Policie ČR, jak postupuje a kdy vyzve ke spolupráci veřejnost. Zřejmě tady měli důvod informaci nezveřejnit," uvedl primátor Dan Jiránek (ODS).

Pachatel uniká

To, že měla policie díky nezveřejnění případů na vyšetřování klid a nikdo jim vyšetřování nenarušoval, ovšem nepřineslo vůbec žádný efekt. Pachatel stále uniká.

"Jednou z vyšetřovacích verzí je to, že pachatelem je zahraniční pracovník některé z firem, která byla v městě Kladně na přechodnou dobu a nyní tato firma může pracovat na jiném místě. Nelze ale ani vyloučit, že pachatelem není pouze jedna osoba," připustila Nováková s tím, že kriminalisté případ dál vyšetřují.

Podle způsobu spáchání trestného činu a podle popisu poškozených by se mělo jednat o muže ve věku 25 až 30 let, vysokého kolem 175 cm, štíhlé postavy.

Podle výpovědí znásilněných žen měl krátké světlé vlasy a mluvil česky s cizím, nejspíš východoslovenským nebo ukrajinským přízvukem. Měl klátivou chůzi a v obličeji stopy po akné. Na hlavě nosil tmavou kšiltovku, černou bundu a světlé kalhoty. Všechny oběti se shodly také na tom, že měl velkou sílu.

Pachatel se odmlčel

Od zimních případů čtyř znásilnění byl v Kladně dlouho klid. Teprve na začátku května byla znásilněna devětasedmdesátiletá důchodkyně ve Zlonicích na Kladensku. "Tento případ do souvislosti s předchozími vůbec nedáváme. Pravděpodobný pachatel ze Zlonic byl zadržen brzy po činu," dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám