Hlavní obsah

Inspekce si dala na šetření, kdo vynesl výslech Ondřeje, měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Únik záznamů z výslechu týraného sedmiletého Ondřeje, by mohla Inspekce ministra vnitra vyšetřit do jednoho měsíce. Informoval o tom v úterý Petr Vorlíček z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Výslechy unikly o víkendu.

Článek

Ze zveřejněných materiálů mimo jiné vyplývá, že o týrání chlapce pravděpodobně věděla i jeho teta Kateřina Mauerová. Chlapec vypověděl i to, že byl zavírán do komory nejen v domku v Kuřimi, ale také v brněnském bytě a v Domě dětí a mládeže, kde Mauerová působila. Policie i několik úřadů se od úniku informací distancují.

Kateřina Mauerová měla být v úterý podle kusých informací vyslechnuta Policií ČR Brno-venkov, ale v průběhu dne tamní tiskový mluvčí Aleš Mergental potvrdil, že vyslechnuta nebude.

Dopoledne byla hospitalizována na psychiatrickém oddělení Fakultní nemocnice Brno, lékaři však odmítali cokoli potvrdit. Utajený zdroj tam její přítomnost potvrdil.

Jiný zdroj sdělil, že Hana Bašová alias Nancy, která rovněž měla o týrání vědět, byla odvezena k výslechu. Po něm ji odvedli zadním východem ven.  

Odkud unikly dokumenty z výslechu

Stále se objevují spekulace, kdo dal serveru Česká média k dispozici dokumenty z výslechu Ondřeje. U něj minulý týden byli podle policejního mluvčího dva vyšetřovatelé, dva sociální pracovníci, státní zástupce a soudce. Policie tvrdí, že od ní dokumenty neunikly. Poukazuje na to, že některé dokumenty, které unikly, vůbec neměla k dispozici.

Podle úterního vydání Lidových novin je ale nejpravděpodobnější únik od sociálních pracovníků ze Šlapanic. I tento úřad se ale brání. "Z našeho úřadu tedy nemohlo dojít k úniku, neboť sociální odbor některé dokumenty, které byly zveřejněny, ani nemá k dispozici," uvedla mluvčí Magdalena Černá.

"Nikdo z pracovníků šlapanického úřadu se žádného výslechu nezúčastnil ani neobdržel žádný policejní protokol," uvedla Černá.

Děti i jejich matka měly nahlášeno trvalé bydliště v Brně, do Kuřimi se všichni odstěhovali loni koncem roku. "Spisová dokumentace dětí je vedena v městské části Brno-Židenice a na Magistrátu města Brna," uvedla Černá.

Ke stejným úřadům putoval také zápis, který z policejního zásahu v Kuřimi pořídila sociální pracovnice ze Šlapanic. Také úředníci v Židenicích a na brněnské radnici se ale podle Lidových novin od úniku distancovali.

Po Anně policie stále pátrá

Policie i v úterý pátrala po třináctileté Anně, která s rodinou žila a v sobotu utekla ze zařízení pro opuštěné děti Klokánek. Úřady neznají její pravou identitu, jméno a rodné číslo jí přidělily až letos v březnu. [celá zpráva]

V šest hodin večer policisté hledání přerušili. Dívku se jim najít nepodařilo, pokračovat budou ve středu. Během dne prověřovali několik oznámení od lidí, kteří se ozvali, že dívku, která odpovídá Annině popisu, viděli. Oznámení ale nevedla k žádnému výsledku. Podívce pátrá více než 100 lidí přímo v Kuřimi, kde bydlela a také v okolí brněnského zařízení Klokánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám