Hlavní obsah

Doživotně odsouzeného vraha soud zatím nepropustil

– MÍROV
Právo, Novinky, Jan Rychetský, Petr Nový

Soud v úterý odložil na neurčito jednání o případném podmínečném propuštění dvojnásobného vraha Zdeňka Vocáska, který byl odsouzen na doživotí před dvaceti lety. Soudce si vyžádal psychologické posudky.

Článek

Asi třicetiminutové líčení se konalo přímo ve věznici na Mírově, kde si šestačtyřicetiletý Vocásek doživotní trest odpykává. Soud o propuštění nerozhodl s tím, že si musí nechat zhotovit znalecké posudky v oboru psychologie a psychiatrie.

Do místnosti, kde líčení probíhalo, se po dramatickém losování dostali pouze novináři čtyř médií. Celkem bylo v losování 13 novinářů. Šestačtyřicetiletého Vocáska mediální zájem o jeho osobu překvapil, médiím však informace neposkytuje.

Vocáska zastupuje advokátka Klára Slámová, která obhajovala například dalšího doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kájínka. Podle jejího názoru by mohly být posudky hotové do tří měsíců a do půl roku očekává rozhodnutí o případném propuštění.

Chce se starat o staré lidi

Tisková mluvčí věznice na Mírově Magda Petříková v úterý uvedla, že další doživotně odsouzený vězeň, který si bude moci požádat o podmínečné propuštění po dvaceti letech, bude mít tuto šanci v roce 2010.

Podle dostupných informací se stal ve vězení ze Zdeňka Vocáska nábožný člověk. Soudcům musí prokázat, že se při výkonu trestu změnil a není nebezpečný pro veřejnost. O možnostech ubytování po propuštění údajně jedná s charitativní organizací.

Vocásek má těžce nemocnou matku. Na svobodě by se údajně chtěl starat o postižené a staré lidi. Současně by chtěl být na blízku své matce.

Život mu zachránila změna politického systému

Vocásek si doživotní trest v Česku odpykává nejdelší dobu. V roce 1987 ubil důchodce a o pár měsíců později zavraždil kvůli loupeži dalšího muže. Za dvě brutální vraždy dostal v roce 1988 trest smrti. [celá zpráva]

Život mu zachránila politická změna režimu v České republice. Termín popravy byl totiž stanoven na prosinec 1989, politické poměry v zemi se začaly měnit o měsíc dříve. Po zrušení trestu smrti mu byl trest změněn na doživotí.

V dubnu 2007 uplynulo 20 let od chvíle, kdy byl Vocásek zatčen. Podle zákona jsou právě dvě desetiletí dobou, po které mohou doživotně odsouzení lidé požádat o podmíněné propuštění na svobodu.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám